Слънцето днес – най-активно от 10 години насам

STZAGORA.NET
СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие слънчевата активност беше умерена. Освен двете М-изригвания от снощи (виж тук) през последните 24 часа активната област 1875 генерира още 12 изригвания от мощностния клас C. Снощи, почти едновременно с пика на второто M-изригване (M4.2) е регистрирано радиоизбухване от II тип. Както вече многократно сме посочвали, тези явления са индикатори за изхвърляне на коронална маса. Началната скорост на изхвърления плазмен облак се оценява на 1955 км/с. Поради почти “идеалната” геоефективна позиция на групата петна 1875 този откъс слънчево вещество най-вероятно ще достигне Земята следобяд на 24 октомври (утре). По всичко изглежда, че M4.2 -изригването от полунощ българско време е било съпроводено и със слабо протонно изригване, въпреки че не се съобщава за радиоизбухване от IV тип. Слънчевият реннтгенов поток остава на сравнително високи нива – около B7-B8.

На слънчевия диск има 6 групи петна. По обща площ на петната превес продължава да има южното полукълбо където е голямата група 1877 с площ около 350-400 милионни части от слънчевия диск. Освен нея на юг от екватора са групите петна 1872, 1874, 1877 и 1879. В северното полукълбо са 1875 и 1873. Групата петна 1875 е най-мощната активна структура на слънчевия диск днес. Общият брой петна в нея надхвърля 100, а площта й е над 400 милионни часи от слънчевия диск. Магнитният й клас е “бета-гама-делта”. Тя е главният източник на еруптивна активност от началото на тази седмица. Заедно с групата 1877 в южното полукълбо тя е потенциален източник на нови изригвания от средния мощностен клас М, а в по-малка степен и на изригвания от клас X.

Боулдърското число е 228. Това е рекордна дневна стойност на този индекс за целия настоящ слънчев цикъл под цюрихски номер 24 и най-високата дневна стойност за последните 10 години. Както може да се види от таблицата за активните области от вчера (22 октомври) както и от написаното по-горе, главен “виновник” за това е групата петна 1875. Волфовото число по наша груба оценка е около 110-120. Слънчевият радиоиндекс F10.7 e 146. Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята е 360-370 км/с.

ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ
През изминалото денонощие геомагнитната обстановка беше спокойна. Потокът на слънчевите протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) на геостационарна орбита е завишен, но засега остава под критичния праг за радиационна буря.

Днес геомагнитната обстановка ше остане спокойна. Изхвърлената с голяма скорост (почти 2000 км/с) коронална маса по време на последното M-изригване от снощи ще достигне Земята утре около обяд или рано следобед. Към това ще се добави и слаб ефект от двете изхвърляния на коронална маса от 20 октомври. В резултат на това утре геомагнитната обстановка ще бъде между спокойна и смутена, а на 25 октомври ще е между спокойна и активна, включително и с възможност да достигне до ниво на малка геомагнитна буря (Kp=5; бал G1). Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини за днес е 5%, за утре е 15%, а за 25 октомври тя е 25%. Вероятността за малка геомагнитна буря за утре е 5%, а за 25 октомври тя е 10%.

За периода на 3-дневната прогноза (23-25 октомври) потокът на слънчевите протони с висока енергия (E=>10MeV; СЕЧ) бъде около обичайния си фон или леко завишен. Засега не се очаква той да достигне критичния праг за радиационна буря.

Доц.д-р Борис КОМИТОВ
Ръководител на Центъра
за слънчев и слънчево-земен
мониторинг – Стара Загора
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн