БСП – Стара Загора предлага създаването на общинско предприятие “Чистота”

STZAGORA.NET

Илия Златев

Ръководителят на групата общински съветници от БСП Илия Златев внесе в деловодството на община Стара Загора предложение за създаване на общинско предприятие “Чистота”. Предлагаме ви пълния текст на предложението.

Дейностите по чистотата: сметосъбиране и сметоизвозване, улично метене и миене, поддръжка на депо за битови отпадъци, както и зимно дежурство и поддръжка на градската и общинска пътна мрежа на Стара Загора, са едни от най-важните задължения на местната власт. За осъществяването им Община Стара Загора ежегодно изразходва значителен финансов ресурс. Същият се акумулира чрез заплащаната от граждани и фирми такса „битови отпадъци”.

Поради тази причина, от съществено значение е до колко ефективно и максимално икономично Община Стара Загора се разпорежда с тези средства. Защото от тяхното правилно управление зависи предоставянето на качествени услуги в областта на чистотата на жителите на града и населените места от общината.

Следва да се вземе под внимание и факта, че с изграждането и пускането в експлоатация на регионалното депо за битови отпадъци през 2015г. средствата необходими за неговото поддържане ще нараснат значително. Всичко това няма как да не се отрази върху размера на такса смет.

Община Стара Загора е длъжна да търси начини за намаляване или облекчаване на финансовата тежест върху фирмите и жителите от Общината. По същество Общината предоставя тип монополна услуга и не бива да се допуска такса „битови отпадъци” да се превръща в допълнително данъчно бреме за населението.

Предвид гореизложеното, намирам за целесъобразно и правилно да се върви към създаването на общинско предприятие „Чистота”, осъществяващо дейностите по сметосъбиране и сметоизвозване, улично метене и миене, поддръжка на депо за битови отпадъци, зимно дежурство и поддръжка на градска и общинска пътна мрежа. По този начин ще се икономиса значителен финансов ресурс, който до сега отива, като норма на печалба в частната фирма концесионер.

В тази връзка предлагам Общинският съвет да приеме следните

РЕШЕНИЯ:

1. На основание чл.52 и 53 от Закона за общинската собственост и чл.21,т.23 от ЗМСМА, създава Общинско предприятие „Чистота”, считано от датата на изтичане срока на Договора за предоставяне на концесия за дейност „Поддържане на чистотата” между Община Стара Загора и „Нелсен Чистота” ЕООД.(26.06.2016г.)

2. Общинско предприятие „Чистота” има за предмет следните дейности:

2.1. Събиране на битови и строителни отпадъци и транспортирането им до депата или други инсталации и съоръжения за обезвреждането им;
2.2. Почистване и миене на уличните платна, площадите, алеите, парковите и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване;
2.3. Почистване на отпадъци изхвърлени на неразрешени за това места, ликвидиране на незаконни сметища;
2.4. Поддържане и експлоатация на депа за битови и строителни отпадъци или на други инсталации или съоръжения за обезвреждане на битови и строителни отпадъци;
2.5. Стопанисване на съдовете общинска собственост за съхраняване на битовите и строителни отпадъци, вкл. поддръжка, ремонти, почистване и дезинфекция на съдовете за съхраняване на битови и строителни отпадъци;
2.6. Услуги по денонощно зимно поддържане на територията на Община Стара Загора, включващи зимно дежурство и ефективна работа при зимни условия;
2.7. Организиране и контролиране на дейностите по сметопочистване, сметоизвозване, зимно почистване и др. на територията на Община Стара Загора;
2.8. Други дейности свързани с поддържане на чистотата и на инфраструктурата на територията на Община Стара Загора.

Отменя Решение № 759 по Протокол № 22 от Заседание на Общински съвет Стара Загора, проведено на 29 май 2013г.

В срок до 30.06.2014г. Общинският съвет да приеме Правилник за устройството и дейността на Общинско предприятие „Чистота”. С Правилника да се определят предметът на дейност, структурата, управлението, численият състав и правата и задълженията на предприятието по отношение на предоставеното му общинско имущество.

Общински съвет Стара Загора възлага на Кмета на Община Стара Загора да извърши всички необходими разчети свързани с финансовото и материално обезпечаване по създаване на Общинско предприятие „Чистота”, като до края на 2014г. ги внесе за обсъждане в Общинския съвет.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн