Отвори врати реставрираната гробница „Шушманец“ край Казанлък

STZAGORA.NET
Диана Димитрова от НАИМ при БАН е носител на наградата „Александър Фол“ за 2013 година

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова, заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, съветникът на министъра на културата д-р Борислав Бориславов, народният представител Аксения Тилева, председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, зам. областният управител на Стара Загора Теодора Иванова, представители на туристическия бранш, много учени археолози и траколози, изпълнителят на обекта Кирил Русев, управител на консорциум „Шушманец-Шипка“, граждани и медии участваха днес в официалното откриване на реставрираната и социализирана гробница „Шушманец“. Събитието е част от Националния туристически форум “Долината на розите и тракийските царе – възможности и перспективи за развитието на туризма”, организиран от Община Казанлък, който се провежда днес в Града на розите.

Дейностите по възстановяването на тракийската гробница са реализирани по проект на Министерството на културата по ОПРР на стойност 1 115 000 лв.

В своето слово кметът на община Казанлък подчерта значимостта на Долината, както и отбеляза заслугите на двамата учени – проф. Александър Фол и д-р Георги Китов за техните изследвания и направените открития, благодарение на които се популяризира тракийската култура. Тази година се навършват 80 години от рождението на Александър Фол и 5 години откакто Георги Китов, кръстил Казанлъшката долина – Долината на тракийските царе, напусна този свят. Кметът Стоянова обяви тазгодишния носител на наградата на името на Александър Фол – Диана Димитрова от Националния археологически институт с музей при БАН, дългогодишен участник и настоящ ръководител на експедиция ТЕМП. Развълнувана и почти просълзена, Диана Димитрова сподели своята радост от признанието и това, че 17 години след разкопките на гробницата тя е реставрирана, социализирана и готова да приема туристи.

На церемонията присъстваха изявени учени, които след това взеха участие в седмата научна конференция, органзирана от ИМ „Искра“. Сред присъстващите бе и съпругата на проф. Александър Фол – Валерия Фол.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор „Туризъм“ Бранимир Ботев връчи почетната награда на името на проф. Александър Фол на археолога Диана Димитров:

Зам.-министър Ботев почете паметта на големия български археолог д-р Георги Китов и проф. Александър Фол, дали своя принос в изследването на тракийската древност и богатство, което носят нашите земи. “Това културно-историческо наследство е минало през хилядолетията, за да го предадем на идващите след нас. В мое лице и в лицето на правителството вие ще имате абсолютни съмишленици и поддръжници за популяризирането на Долината”, категоричен бе зам.-министър Ботев.

Той припомни срещата на премиера Пламен Орешарски и председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян, на която стана ясно, че интерес за китайските туристи в България представлява именно Долината на розите и тракийските царе. “Трябва да сме горди с това Божествено късче, защото ние сме една трансмисия от миналото на България през настоящето към нейното бъдеще и трябва да покажем на света културно-историческото си наследство”, добави зам.-министър Ботев.

От кмета на Община Казанлък Галина Стоянова той получи картина с един от символите на града – розоберачка.Заместник-министърът на икономиката и енергетиката каза, че ще работи активно Долината на розите и тракийските царе да намери подобаващо място на картата за териториално разделение на туристическите зони в България.

“В лицето на зам.-министър Ботев Община Казанлък намери не само поддръжник и лобист, а един истински българин, който ще помогне розата и Казанлъшката долина на розите да намери своето място в националната кауза”, заяви Галина Стоянова. Още през следващата седмица кметът на община Казанлък е поканена на среща в Министерството на икономиката и енергетиката, за да бъде обсъден този въпрос и да се набележат конкретни мерки за действие.


#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн