Благотворителното масово бягане и колоездене в Стара Загора събра стотици участници. Дистанцията пробяга и кметът Живко Тодоров

STZAGORA.NET

Предлагаме ви първите снимки от днешния общоградски спортен благотворителен празник, включващ две инициативи – масово благотворително бягане и колоездене. Стартът на бягането бе даден около 18.25 часа пред южния вход на мол “Галерия”. Измежду около 200 участници бяха кметът на общината Живко Тодоров, прославената наша атлетка Красимира Чахова, която неотдавна стана олимпийски шампион за ветерани, както и победителят от миналогодишния благотворителен масов крос Росен Иванов.

Маршрутът с дължина 1332 метра (в чест на 1332-те години от основаването на България, които се навършват тази година) мина на изток покрай “Лидл”, надолу покрай Стария чинар и по бул. “Иван Вазов”. Финалът беше на улицата северно от фонтана в градината “Зеления клин”. Пръв до него след около 4 минути як спринт достигна за втори пореден път Росен Иванов. Той е 23-годишен, студент е 5-ти курс “Ветеринарна медицина” в Тракийския университет. До последните двайсетина метра преди лентата силна конкуренция му правеше друг участник в бягането – Велко Коваленко, но Росен Иванов победи с много силен финален спринт. Трети завърши Иван Вълчев.

Кметът финишира с основната група. Красимира Чахова бяга спокойно по маршрута, като с друга участничка носеха голям национален трибагреник.

При жените първа е Евгения Михайлова, следвана от Радостина Недева и Жанета Митрева.

Най-възрастният участник в бягането бе Богдана Нанева, а най-младият – 4-месечното бебе Карина. Победителите в бягането получиха купи и предметни награди.

Най-оригинално пресече финалната лента заралия с две бири в ръце – гарантирана награда независимо от класирането му. Всичко това може да се види на снимките по-долу.

В масовото колоездене “Велозагорец” стана Христомир Иванов, “Велозагорка” – Десислава Арнаудова, а “Велозагорче” – Бончо Бонев. Всички победители във Велозагора получиха предметни награди и по 2 билета за изданията на живо на телевизионния формат “X Factor”.

След спортната част западно от фонтана в “Зеления клин” започна празничната – с музика и изпълнения на живо. В празничния концерт участие взеха Михаела Димитрова – 11-класничка от ГПЧЕ „Ромен Ролан”, Адриана Николова – Печенката, денсинг групата The Scary Shadows. Демонстрация направиха байкъри от Стара Загора. Старозагорци гледаха и документалния филм Not Bad, предоставен от онлайн магазините Scream Bikes.

По инициатива на Българско общество за образование и култура, фирма „Макском“ ЕООД прие да подари на кмета велосипед с марката „Sprint“, който да бъде записан като номер 1 в бъдещия велопарк на община Стара Загора. Организаторите избраха колоездачът Стефан Христов да бъде преносителят на посланието и да връчи велосипеда на Живко Тодоров. Стефан Христов е национален състезател по колоездене, който от 11 години е в националния отбор на България и се състезава за частни клубове от Италия, България и Турция. През 2013 година печели първо място на шестия етап от обиколката на България, в генералното класиране е 5-ти. На Балканиадата през 2008-ма е втори. Три пъти е участвал в състезанията за световната купа.

В отговор Живко Тодоров посочи, че в Стара Загора все повече хора предпочитат да се придвижват на две колела, а Общината предстои да направи 8 километра велоалеи в града.

Част от финансирането на спортната проява е по Дарителската програма на „Загорка“ АД, която трета поредна година, чрез своята програма “Загорка зелен фонд“, подкрепя екологични идеи и инициативи. Тази година фондът разпредели 80 000 лева, като в надпреварата участваха близо 20 НПО-та, а специално жури отличи 6 проекта. Един от тях е проектът „ВелоЗагора – зелено пътуване“ на „Българско общество за образование и култура“. Той получи своето одобрение и сред гласуващите онлайн.

В спортния празник се регистрираха 1895 участници. Събраната сума на даренията е в размер на 5685 лв.

Най-големите отбори бяха следните:

1. НАП – 183 записани
2. Групата на Фейсбук-страницата “Истината за Стара Загора” – 150
3. Спортен клуб „Ракета” – 130
4. Футболен клуб „Верея” – 125
5. Фирма „Чахов” – 101
6. Общински съвет Стара Загора – 100
7. „Прогрес” АД (по случай 100-годишнината от създаването си) – 100
8. Община Стара Загора – 90
9. ОД на МВР – 71
10. Областна администрация – 50
11. ВиК – 50
12. Колодрума – 50
13. Районен съд Стара Загора – 50
14. Зонта клуб – 17
15. Спортно училище – 16

Набраните средства (по 3 лв. от участник) ще бъдат вложени в две каузи, които касаят голям брой граждани на Стара Загора:

* Консервация на най-стария в Старозагорска област чинар, създаване на място за семеен отдих, поставяне на указателни табели.
* Изграждане на велостоянки за минимум 100 велосипеда.

Победителят Росен Иванов отнесе лентата с впечатляващ финален спринт

Красимира Чахова пробяга трасето с националния флаг в ръце

Един от участниците в бягането пристигна със сигурна награда

Мнозина от участниците в бягането пожелаха да се снимат за спомен след финала с Живко Тодоров

Специален щанд предлагаше подкрепа за участниците с кроасани "Румдо", ядки "Кайрякови" и минерална вода "Бачково", дарение от "Нова трейд"

Празничната атмосфера около фонтана в парк "Зеления клин" след финала на двете спортни прояви

Един от най-добрите български колоездачи в момента - старозагорецът Стефан Христов, подари на кмета Живко Тодоров от името на организаторите на спортния празник велосипед "Спринт", с който да ходи на работа

Началото на музикалната програма постави 11-класничката от ГПЧЕ "Р. Ролан" Михаела Димитрова

#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн