62 незаконни постройки в кв.”Лозенец” са готови за събаряне, но тежи социалният проблем

STZAGORA.NEТ

62 незаконни постройки в ромския квартал “Лозенец” на Стара Загора, навлезли в боровата гора на парк “М.М.Кусев” (Аязмото) са готови за събаряне, съобщи днес пред медиите началникът на отдел „Контрол по Закона за устройство на територията“ към Община Стара Загора инж.Ангел Стоманярски. Това е резултатът от заснемането на първи етап на незаконното строителство в махалата. Стана ясно, че от ноември 2012 г. работата с незаконните постройки е прехвърлена като приоритет от РДНСК към Общината.

Инж. Ангел Стоманярски

След предстоящите още два етапа на заснемане се очаква да излязат поне още толкова незаконни къщи в “Лозенец”. Общината обаче подхожда внимателно към проблема. Въпреки че Общината и лично кметът Живко Тодоров са твърдо решени да се справят със забатачения от години въпрос, който не се нае да реши нито една кметска администрация досега, работата ще тръгне едва след като се намери къде да бъдат настанени ромите от подлежащите на събаряне къщи. За целта са определени 170 парцела в западната част на “Лозенец”, 50-60 от които се подготвят с предимство, като до тях трябва да се прокара вода и ток.

Очаква се събарянето на първите 62 къщи да стане факт още тази есен.

Около 10% от къщите в кв.”Лозенец” са неузаконяеми и нетърпими, посочи инж.Стомарярски. Новопоявилите се незаконни постройки са без улица и номер, нямат легитимен собственик, живеещите в тях нямат лични документи. Няма на кого да бъде връчено предизвестието за събарянето им, затова къщите са описани и заснети под поредни номера в специална папка, събрала документацията по случая.

Изявлението на инж.Стоманярски пред медиите дойде в отговор на поисканата му оставка от общинския съветник от БСП Борис Боричев, който установил по време на поредния пожар в района на “Лозенец”, че незаконните ромски къщи никнат като гъби след дъжд. “Атаката на г-н Боричев е на лична основа, тъй като е собственик на две неузаконени автомивки – на Руския пазар и в кв.”Железник” до бившата “Аско Деница”. На първия терен има разрешение само за два павилиона, а вторият е с разрешение за паркинг, обясни Стоманярски. В отговор на което присъствалият на пресконференцията Боричев заяви, че въпросът със законността на автомивките му е пренесен за решаване в съда.
* * *
По-късно през деня пресцентърът на Общината съобщи, че категорично не отговаря на истината разпространеното в някои медии твърдение за изказване на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, че „Кръв ще се лее, но ще бъдат премахнати незаконните къщи в ромския квартал Лозенец“.

Кметът на Стара Загора никога и по никакъв повод не е заявявал подобно нещо. На първо място за него винаги е била толерантността, както и спазването на законите в страната, които са еднакви за всички граждани, предаде думите на кмета пресцентърът.


#

социални мрежи

1 коментар on “62 незаконни постройки в кв.”Лозенец” са готови за събаряне, но тежи социалният проблем”

  • ДРАГАН wrote on 26 август, 2013, 16:24

    ТАМ ВСИЧКО Е НЕЗАКОННО. ЖУРНАЛЯТА ДА ВЗЕМАТ КАМЕРИТЕ И ДА ОТИДАТ НА СЕВЕР ОТ ДЪБРАВА. В ГОРАТА. ЩЕ ЗАРЕВАТ С ГЛАС. ТАМ ГОРА НЯМА. ВСИЧКО Е ИЗСЕЧЕНО ОТ ЦИГАНИТЕ.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн