Преглед на печата – в. “Старозагорски новини”, понеделник, 26 август

STZAGORA.NET
Стършели и оси тормозят старозагорци, четем в днешния брой на вестник “Старозагорски новини”, цитиран от Агенция “Фокус”. Множество ухапвания от стършели регистрират за първи път това лято лекарите от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение (КАИЛ) към МБАЛ “Киркович” (Университетска) в Стара Загора. Това съобщи за медията клиничният токсиколог д-р Игор Стоянов. Стършелите много приличат на осите, но са няколко пъти по-големи. Наред с това, старозагорци безпощадно са жилени и от оси. Ежедневно в Спешно приемно отделение има по 2-ма – 3-ма души, потърсили помощ след ужилвания. Многократно по-голям е броят на тези, които посещават по подобен повод личния си лекар или разчитат на народната медицина. Четирима-петима са пациентите, постъпили след усложнения от ужилване в КАИЛ, съобщи д-р Стоянов.

Честванията на Шипка са също след водещите теми в днешния брой на вестника. Хиляди българи се качиха на легендарния връх Шипка, за да участват в тържествата по случай 136-годишнината от Шипченската епопея в събота. Гвардейската рота, която пристигна тук за почетен караул, предизвика най-много интерес у присъстващите. Не по-малък бе интересът и към “опълченци” и “турци”, участващи във възстановката на боя при Шипка. Повече от 100 членове на дружество “Традиция” се включиха в спектакъла. Под бурни ръкопляскания финишираха и участниците в бягането до върха. Те получиха специални медали и възпоменателни фланелки. Малко преди 12 часа пристигнаха и официалните лица.

Освен президента, тук дойдоха заместник-началникът на отбраната контраадмирал Георги Георгиев и други висши военни. Посланикът на Украйна Владимир Воронков и консулът на Русия в Русе Владимир Климанов представиха руската част. Тук бяха и областните управители – Живка Аладжова на Стара Загора и Николай Григоров на Габрово, депутати и кметове.

Президентът Росен Плевнелиев се включи в похода до Паметника на свободата, тръгнал от Соколския манастир, извървя голяма част от маршрута пеша и заедно с хиляди българи изкачи всички стъпала до паметния връх. Той прие почетния караул на гвардейците и присъства на заупокойна молитва, отслужена от казанлъшки свещеници.

“В нашите ръце е продължението на делото на опълченците, зад нас са хиляди славни герои, пред нас е животът на нашите деца. Нека работим достойно, нека действаме мъдро, нека надграждаме по пътя на националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет”, каза в словото си държавният глава. “Доблестта и подвигът на българските опълченци поставиха основата на новата българска държавност и нейната армия. Поклон пред смелите и достойни български, руски, финландски, румънски воини, които се пребориха България да е свободна”, посочи в словото си Росен Плевнелиев. “Гордея се, че в последните две години успяхме да организираме Шипченските празненства като общонационални”, каза още президентът.

Плевнелиев съобщи, че е възприета идеята вечният огън да бъде преместен вътре в криптата на паметника и да гори целогодишно. По думите му, ще се намери патриотично настроен бизнес, който заедно с държавата да осъществи начинанието. В момента вечният огън се пали само на големи тържества, тъй като поддръжката му е много скъпа.

Президентът похвали инициативата “Осинови паметник” и съобщи, че млади хора от Стара Загора, Габрово и Казанлък са осиновили общо 30 паметника от началото й.

Докато официалните гости присъстваха на заупокойна молитва в криптата, пристигна лидерът на “Атака” Волен Сидеров с поддръжници. Той вдигна скандал на организаторите, че не е споменато името на партията при съобщенията за поднесени венци.

Президентът коментира и очакваните промени в службите за сигурност, като заяви, че ще се бори с всички сили Националната служба за охрана да остане под негово разпореждане. По думите му, службата не бива да се политизира, а гаранция за това е президентът, който е надпартиен и деполитизиран. Държавният глава посочи, че българското общество категорично е изразило желанието си за промяна в Изборния кодекс, която да гарантира честното произвеждане на избори.

Председателят на парламента Михаил Миков показа завидна физическа подготовка и изкачи пеша всичките 890 стъпала до връх Шипка, като последните двадесет взе на бегом. Той участва в тържествата по случай 136-годишнината от Шипченската епопея в петък, ден преди там да дойде президентът Росен Плевнелиев.

“Преструктурирането на службите ще продължи с Националната служба за охрана и Националната разузнавателна служба”, заяви Миков. Според председателя на Народното събрание новият парламентарен сезон трябва да започне с важен въпрос като Комисията за конфликт на интереси. “Има нужда от институционален отговор за това, което се е случвало досега. Прословутото тефтерче и отстраненият шеф е едната страна на скандала, но обществото се нуждае от отговор как функционират органите и как се упражнява контрол върху тях”, обясни Миков. Според него е необходима и промяна на правилника, за да се създаде механизъм за надзор, контрол и отчетност на такива комисии. Новата сесия ще започне и с обсъждането на Закона за обществените поръчки.

Обществено обсъждане за идеи за градска среда се състоя в Общината, продължава вестникът. Първото от трите широки обществени обсъждания за избор на идея за “Най-добро обемно пространствено решение” се проведе в края на миналата седмица в Общината. То бе по проект “Създаване на проектна готовност за кандидатстване на Община Стара Загора по Оперативна програма “Регионално развитие”.

Ръководител на проекта е инж. Милена Димитрова, която заедно със заместник-кмета по “Строителство, архитектура и градоустройство” Янчо Калоянов и главния архитект на града Иван Кирчев обсъдиха с присъстващите граждани – архитекти, ландшафтни архитекти и др., идеите и конкретните предложения за обектите.

В рамките на проекта ще бъдат изготвени инвестиционни проекти за 36 обекта – улици, паркове, градини, обекти от образователната и културната инфраструктура. Те ще бъдат включени в разработката на проектно предложение, с което Общината ще кандидатства за финансиране в следващия програмен период за изграждане на добра градска среда.

Обектите, включени в проектното предложение, са определени от работна група, назначена със заповед на кмета Живко Тодоров, и са част от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Всички те се намират в зони с публични и социални функции – парк “Митрополит Методий Кусев”, парк “5 октомври” (Градската градина), парк “Александър Стамболийски” (Алана), Станционната градина, пешеходна зона по бул. “Цар Симеон Велики”, площадното пространство около Общината, площад “Берое”, ГПЧЕ “Ромен Ролан”, СОУ “Железник”, ПМГ “Гео Милев” и др.
#

социални мрежи

1 коментар on “Преглед на печата – в. “Старозагорски новини”, понеделник, 26 август”

  • илко1 wrote on 26 август, 2013, 12:30

    Три измами на възрастни хора има през уикенда…Пишете ги отделно че вече ми писна от баламурници…


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн