Областната управа – партньор по проекта “Старозагорска е-памет”

STZAGORA.NET

Дейностите за първия месец по проекта “Старозагорска е-памет” представи днес на Областния управител Живка Аладжова директорът на Библиотека „Родина” Слава Драганова. Проектът, по който Областната администрация е партньор, цели да се разработи динамичен портал, който да събере богатото и уникално културно-историческо наследство, съхранено в библиотеките и музеите на Стара Загора и региона.

Проектът е финансиран по програма “Глоб@лни библиотеки – България” и е със срок за изпълнение 4 месеца. Целевите библиотеки – участници в коалиция с библиотека “Родина”, са библиотека “Искра” в Казанлък и библиотеките в селата Калояновец, Кирилово и Хрищени.

Потребностите на информационното общество днес са с високи изисквания относно каналите за знание и комуникация, дигиталният проект ще опази значими документи и ще подпомогне научно-изследователски цели, убедена е Живка Аладжова.

Общият бюджет на проекта възлиза на 18 688 лв., а одобрените средствата по Грантовата схема за финансиране на иновативни проекти (ГСФИП) – на 14 654 лв. Партньори по проекта са и Община Стара Загора, Регионалният исторически музей и Фондация Обществен дарителски фонд Стара Загора.

Единният уеб портал „Старозагорска памет” ще представи цифровизирани ръкописи от 13–19 век, части от архивите на дружествата “Театър”, “Искра” и “Августа Траяна” от началото на 20 век, оригинални резултати от археологически проучвания на античния обект Вила рустика в местността „Чаталка” и недвижими паметници от Старозагорския регион.

Предстои проучване на местната история и създаване на е-съдържание за нея. Проектът включва образователни и културни инициативи – “Опознай родния си край”, образователен цикъл за ученици през лятната ваканция в библиотеките от коалицията и конкурс за презентация и видеоклип “Разкажи за културното ни минало”, който ще се отчете в началото на октомври. Проектът ще бъде осъществен с активното участие на доброволци от местните общности, разказа Слава Драганова.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн