Позиция на „КонтурГлобал Марица Изток 3“ във връзка с публикации в няколко български медии: Централата спазва всички настоящи екологични изисквания на България и Европейския съюз

STZAGORA.NET

Във връзка с публикациите в няколко български медии, според които България е заплашена от санкции заради замърсяване на въздуха от топлоелектрическите централи в страната, „КонтурГлобал Марица Изток 3” би искала да направи следното важно уточнение: ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” спазва всички настоящи екологични изисквания на българското и европейското законодателство, включително тези за серен диоксид (SO2), азотни оксиди (NOx) и прахови частици. В момента в електроцентралата тече мащабен проект за допълнително намаляване на емисиите на азотни оксиди, благодарение на който тя ще отговори на бъдещите по-строги изисквания на ЕС, които ще влязат в сила от януари 2016 г.

Факти:

1. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” не е част от проблема на България със замърсяването на въздуха със SO2 от април 2008 г. Оттогава трите напълно рехабилитирани блока (Блок 1, Блок 2 и Блок 3) работят със сероочистващи инсталации (СОИ 1 и СОИ 2), намаляващи с над 94% серния диоксид, изхвърлян в атмосферата. По това време Блок 4 беше спрян за рехабилитация, която приключи успешно на 25 февруари 2009 г.

Тогава ТЕЦ „Марица Изток 3“ е първата и единствена електроцентрала на лигнитни въглища не само в България, но и в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие със стандартите за опазване на околната среда. В проекта за рехабилитация и модернизация са вложени над 650 милиона евро.

2. През 2012 г. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” започна изпълнението на проект от четири етапа, чиято цел е спазването на още по-строгите изисквания на ЕС по отношение на азотните оксиди в емисиите, които ще влязат в сила на 1 януари 2016 г. (под 200 mg/Nm3). Електроцентралата ще обновява по един блок годишно, като така ще постигне съответствие с изискванията още преди влизането им в сила. През юли 2013 г. компанията обяви успешното приключване на подобренията на първия блок (Блок 4) по този проект и продължаването на работите по Блок 3.

3. Освен това компанията е инвестирала в подобряване работата на електрофилтрите, които в момента улавят над 99.98% от праховите частици от процеса на изгаряне на въглищата.

За „КонтурГлобал Марица Изток 3“

“КонтурГлобал Марица Изток 3” е важна част от голямото енергийно семейство на международната компания ContourGlobal, която е независим производител на електроенергия. Освен това централата гарантира енергийната независимост на България, като използва местно гориво и снабдява националния пазар на електроенергия. В България ContourGlobal е мажоритарен собственик на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3″ – една от четирите топлоелектрически централи в комплекса „Марица-изток”. Тя е първата топлоелектрическа електроцентрала на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност и опазване на околната среда. „КонтурГлобал Марица Изток 3” произвежда чиста и надеждна електроенергия на конкурентна цена, като използва местни енергийни ресурси.
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн