Министър Драгомир Стойнев бе днес при миньорите от „Мини Марица-изток” ЕАД за професионалния им празник

STZAGORA.NET

Денят на миньора тази година в „Мини Марица-изток” ЕАД бе отбелязан днес, 16 август. Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Галактион отслужи молебен за здраве в двора на църковния храм „Св. Иван Рилски” в Раднево и освети 300 пакета с хранителни продукти от първа необходимост за социално слаби.

Официалните гости, мениджърският екип на дружеството и представители на работещите в него почетоха светеца-покровител с поднасянето на цветя на архитектурния комплекс свети Иван Рилски.

Професионалния празник с миньорите от Марица-изток споделиха министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, зам.-министърът с ресор „Енергетика” Иван Айолов, изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Боян Боев, кметът на община Раднево д-р Юлиан Илчев, председателя на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев, синдикалните лидери на миньорските федерации – на КНСБ Валентин Вълчев и на КТ”Подкрепа” Владимир Топалов, както и представители на мениджмънта от четирите източномаришките централи.

В навечерието на 18 август, когато е точната дата на Деня на миньора, министър Стойнев пусна в експлоатация нов претоварен пункт в рудник „Трояново-север”, който е междинно звено от глобалния проект за преустройство на товаро-потоците от участък „Добив” в рудника. Изместването и монтажът претоварното устройство и пробовземащата система, работеща към него, са най-мащабните преустройства, извършвани през последните години в дружеството.

С официалното връчване на сертификати за успешно проведен ресертификационен одит на системите за управление на качеството, околната среда, здравето и безопасността при работа започна тържеството за професионалния празник. Пред лика на покровителя на миньорския труд св. Иван Рилски управителят на ТЮФ-Рейнланд България ЕООД Станислав Владимиров поздрави изпълнителния директор на „Мини Марица-изток” ЕАД Станимир Казлачев за постигнатото съответствие с изискванията на международните стандарти. Разработената и внедрена интегрирана система за управление на „Мини Марица-изток” ЕАД изпълнява изискванията на стандартите БДС EN ISO 9001:2008, БДС EN ISO 14001:2005 и BS OHSAS 18001:2007.

„Предизвикателства в работата на миньора има всеки ден. Убеден съм, че заедно ще преодолеем и тази криза и ще излезем от нея още по-силни и още по-единни!” бе посланието на инж. Казлачев към всички бивши и настоящи работници и служители на „Мини Марица-изток”.

От началото на годината до 15 август включително в „Мини Марица-изток” ЕАД са добити 12 095 855 милиона тона въглища. През първите петнадесет дни на август в “Мини Марица-изток” ЕАД са добити общо 1 133 487 тона въглища.Темповете на откривката постепенно се повишават, за да се осигури бъдещото развитие на минните работи.

* * *

„Мини Марица-изток“ ЕАД ще остане държавно дружество и няма да има съкращения на работници. Започнахме да увеличаваме добива на въглища. През юни ви обещах нова цена на въглищата и това вече е факт. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред работниците в „Мини Марица-изток“ ЕАД, цитиран от Агенция “Фокус”. В навечерието на професионалния празник на миньора той посети рудник „Трояново-север“ и пусна в експлоатация нов претоварен пункт на стойност 10 240 000 лв. Построяването на съоръжението съкращава общата дължина на жп линиите за доставка на въглища към ТЕЦ „Ей И Ес-Гълъбово“ с 5 километра. Четири нови въглищни гумено-лентови транспортьори ще осигурят дългогодишна работа на участък „Добив“.

По време на разговорите на министър Стойнев с ръководството на държавното минно предприятие и представители на синдикатите стана ясно, че след предприетите мерки за увеличаване на добива и цената на въглищата вече не съществува напрежение сред миньорите. Досега цената на добиваната в „Мини Марица-изток“ ЕАД суровина бе 71.50 лв. за тон условно гориво (ТУГ). Новата цена от 75 лв./ТУГ бе утвърдена от министър Стойнев. В момента по-голямо увеличение не е възможно. “Нашата цел е да заработи системата и най-рано през януари 2014 г. можем да направим анализ за ново увеличение цената на въглищата”, обяви министърът на икономиката и енергетиката. Цената на въглищата е обвързана и с тази на електроенергията, която от първи август беше намалена както за бита, така и за индустрията.

Вследствие на направените промени в Закона за енергетиката, през първите петнадесет дни на август в „Мини Марица-изток“ ЕАД са добити общо 1 133 487 тона въглища. Само през вчерашния ден добивът е бил в размер на 85 349 тона. Това стана възможно след освобождаване износа на ел.енергия. За периода 01.08-15.08.2013 г. количествата достигнаха 479 000 мегаватчаса. През целия май износът средночасово бе 128 МВ. Днес износът се очаква да достигне средночасово 1300 мегавата на час през деня и 854 мегавата през нощта.

Министър Драгомир Стойнев съобщи, че е получил заявки за включване на нови 1500 мегавата от ВЕИ, но ги е спрял. Нашата основна цел е да спасим системата и тя да работи, категоричен бе той.

* * *

Първият участък в „Трояново-север” – РТНК 4, отбелязва своята 30 годишнина в навечерието на миньорския празник

Рудник „Трояново-север” миналата година навърши половин век от влизането си в експлоатация. Тридесет години от тази съвременна епопея от трудови делници и съдби свой дял за развитието му има Разкривно насипищен комплекс №4 /РТНК 4/. Тук са работили и работят няколко стотин души от различни поколения. Отнемането на земната маса, транспортирането и насипването й са важен етап в производствено технологичния процес при открития добив на въглища.

През далечната 1983 година РТНК 4 е първият участък в „Трояново-север” с изграден гумено-лентов транспорт, който е по-ефективен от тогава съществуващия жп извоз. Днес той има 11 транспортьора с машинни станции булдозери, устройства за закачане на гирлянди по лентите и т.н., багери от клас Рс 1 200 и Рс 2 000. На тези машини и съоръжения работят машинисти, механична и ел. поддръжка- обхващащи многоцветие от разнородни професии. Общо 210 мъже на сменен режим на работа в студ, жега, денем и нощем в окото на природните стихии. Средната им възраст е 35-36 години, през последните години постъват на работа все по-млади. За тях многолетният опит на участъка, побиращ в едно традиционни практики с модерни технологии, се слива с житейската им история. Този, който е стигнал до пенсионния финал като Руси Танев, предава щафетата на опита година предварително, в случая на Тодор Митев. А днес и му е драго, че празненството на участъка за тридесетгодишния непрекъснат режим на работа, съвпада с деня на пенсионерането му. И му е чоглаво- накъде без колегите, които неусетно са се превърнали в семейство. Срещаме Руси на насипообразувателя Ас 6300, където работи като механик минни машини от 1994 година. Мислел ли е в детството си, в село Гледачево, че един ден ще работи в рудника на землището му! Оказа се и началникът на участъка инж. Митко Митев е от село Голяма Детелина и от 1995 година работи в рудника, където е и първото му работно място. Сега всекидневието му, дори и когато е в отпуск, пак е изпълнено с руднични срокове:

- Поставените задачи се изпълняват с отговорност. Не е лесно, особено тази година. През юли работихме на двусменен режим на работа, а изпълнихме месечна задача планувана за трисменен. В началото на септемри ще излезем за месец в ремонт. Предстоят нови преустройства, съобразени с развитието на технологичния процес- ще местим седем транспортьора, станция… Целта е оптимизиране на трудовия процес и повишаване на коефициента на разкривка за осигуряване на стабилитета на рудника. Задачите идват една след друга, все така отговорни. И затова преди да се съберем за професионалния празник си пожелаваме живот и здраве и четири сменен режим на работа- отговарящ на пълно натоварване на мощностите!

Докато се придвижваме от багера към абзетцера, в пълния с прах автомобил и се оплакваме от жегата на климатик, навън в 40 градусовото пладне вулканизаторите лепят лента със стоманен корд. Ръководителят им Пламен Кръстев знае, че бързо трябва да се отстрани повредата – бившите му колеги от РТНК 4 трябва да си изпълнят дневния план.

На багер Рс 2000 разменяме няколко думи и с машиниста на багера Красимир Костов, който почти четвърт век, смяна след смяна, среща предизвикателствата на земните пластове. С усмивка споделя, че най-трудно е началото на работния ден – да продължиш с точно премерени действия работата на колегата преди тебе. От 1990 година е в участък РТНК 4 и за него имената на ръководителите му Володя Илиев, Продан Пенев, Кольо Маринов, Стамен Ведричков, Георги Петров, Иван Карчев, Иван Гидиков, Вальо Марков и Дичо Нончев не са само история, а са конретни действия и мъжко рамо в трудни мигове, професионално удовлетворение от постигнати високи резултати и споделена радост. През годините работещите в рудника сменят позициите си в йерархията, но едно остава неизменно- трябва да са устойчиви за работата в пряк досег с природата. Ден след ден в хармония с нея и с националната политика и стратегия за устойчиво развитие на минно-добивната индустрия.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн