И прокуратурата подхвана казуса “Бедечка”

STZAGORA.NET

Скандалният казус с определения за застрояване старозагорски парк “Бедечка” предизвика проверка на Окръжната прокуратура в Стара Загора. Вече години наред сагата буни духовете в града на липите.

Преди малко повече от месец пък омбудсманът Константин Пенчев излезе със становище, в което посочва нередности в плана за застрояване на парка. Сред него е неправилно и обнародването в Държавен вестник, което прави плана нищожен. Месеци по-рано старозагорски архитекти и инженери алармираха, че не е спазена законовата процедура за заснемане на растителността при изработването на плана. В хода на дебатите излязоха още смущаващи обстоятелства, като съмнения за конфликт на интереси, липси в документацията, явни фактически грешки и др.

Близо 400 декара зелена площ с много дървета и алеи продължават да бъдат заплашени от строителство, след като няколко фирми изкупиха реституирани в парка терени и финансираха изработването на план за застрояване. Това предизвика протести на природозащитни организации, митинги и бурни дебати.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн