Две училища и две детски градини в Стара Загора ще бъдат ремонтирани със средства от фонд „Козлодуй“

STZAGORA.NET

До началото на новата учебна година трябва да приключи проектът „Енергийна ефективност в обществени сгради в Стара Загора” на стойност 1 360 000 евро, чийто официален старт беше даден днес от представители на общинското ръководство. Споразумението с Европейската банка за възстановяване и развитие по мярка 2 „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в обществени сгради” на Международен Фонд „Козлодуй” бе подписано преди година, а финансирането се разпределя 50/50 между Община Стара Загора и ЕБВР.

Ще бъдат ремонтирани две училища и две детски градини – V-то ОУ „Митьо Станев”, СОУ „Максим Горки”, ЦДГ № 7 „Светулка“ и ЦДГ № 20 „Мир“.

Ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова отбеляза, че тези сгради са избрани, защото СОУ „М.Горки” не е ремонтирано повече от 40 години, а Пето ОУ поне от 20 години. Ситуацията е идентична и в двете детски градини. Според Сотирова след изивръшването на строително-монтажните работи по проекта ще бъдат намалени значително разходите за електричество и отопление и ще бъде подобрена средата за обучение и възпитание. През зимния сезон по решение на общинското ръководство бяха ремонтирани тоалетните на няколко училища, което е подпомогнало старта на проекта, уточни Сотирова. По думите й от дейностите по проекта ще се възползват над 2200 старозагорски деца и ученици.

Санирането включва пълна подмяна на старата дограма, поставяне на на фасадна и покривна топлоизолация, боядисване и др. Изпълнител на строително-монтажните дейности е софийският консорциум „Енемона – Ивком Комерс”. Ръководителят на проекта и ресорен зам.-кмет по строителството Янчо Калоянов заяви, че ще следят стриктно за качественото и в срок изпълнение на ремонта, за да може в първия учебен ден децата да влязат в напълно обновени сгради. Според него се очаква разходите по издръжката на ремонтираните училища и детски градини да се намалят.

Проектът продължава политиката на Община Стара Загора за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в общинските училища и детски градини. На представянето пред медиите днес присъстваха още председателят на ОбС Емил Христов, зам.-кметът Йордан Николов, директори на училища и детски градини и представители на общинската администрация.
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн