Петър Хубчев: “Апоел” е фаворитът, но ние ще си играем нашата игра

STZAGORA.NET
Официална пресконференция преди първия, домакински за “Берое” двубой от втори квалификационен кръг на Лига Европа с израелския гранд “Апоел” (Тел Авив) даде старши-треньорът Петър Хубчев. Ето какво каза той:

- Първото нещо, което ми се иска да предам на отбора, е – спокойствие и да няма страх. Това го коментираме от доста време. Двубоят е много по-различен от всички останали, които сме изиграли досега. Еуфорията е много голяма, но се притеснявам тя да не се предаде на футболистите до такава степен, че да ги скове в действията им. От известно време това е и най-важната ни задача – да сме максимално концинтрирани, но да не минаваме границата. Стъпили сме много здраво на земята, знаем кой е фаворитът в този двубой, но – единствено и само страх да няма. И да имаме малко повече късмет да ни тръгне играта.
- Има ли контузени сред основните играчи?
- Лоуизейро е на 100% извън строя, а Елио мисля, че също няма да може да участва. Ще видим сега на тренировката, но 99 процента няма да може, или пък няма да искаме да рискуваме здравето му. Този двубой е изключително важен, шуми се в медиите за него, но след него идват още поне още 40 точно толкова важни двубоя.
- Наясно ли сте с играта на “Апоел”?
- Постарахме се според нашите възможности да разузнаем, доколкото беше възможно, “Апоел”. Имаме 4-5 негови мача от последното първенство, имаме и два-три мача от контролите, които сега изиграха. Разликата е много голяма – на практика са като два различни отбора. Но стилът няма кой знае каква промяна. Като качество, като футболисти бих казал, че може би сега са събрали по-добри играчи. Знаем някои неща за тях, сигурен съм, че и те знаят за нас. За мен “Апоел” е един изключително сериозен отбор. Не случайно се води за един от грандовете в страната си и има сериозни успехи в Европа през последните години. За мен това, че доста футболисти са сменени, е може би едно малко предимство за нас – може би не са толкова добре сработени, но като цяло са много качествени футболисти.
- Предимство ли е това, че първият мач е домакински за “Берое”?
- Няма предимство, нито пък ни поставя в по-неизгодно положение. Това са два съвсем различни мача. Резултатът от първия ще бъде много важен, но аз не отдавам голямо значение на това, дали сме домакини или гости като начало.
- Готов ли сте вече със стартовия състав?
- Обикновено го коментираме вечерта преди мача или сутринта на другия ден. Но като цяло имаме представа за моментното състояние на футболистите, с които разполагаме. Често сте ме чували да казвам, че няма титуляри и резерви. В зависимост от противника може да има някои промени, но ще подходим така, както преценим, че е най-добре да излезем срещу “Апоел”.
- Как усещате играчите в съблекалнята, има ли наистина вероятност да “прегорят” преди двубоя?
- Това се опасявам и не се страхувам да го кажа тук пред камерите – сигурен съм, че те ще го чуят и видят. Пределно са концентрирани, дори малко минават границата – като че ли са малко по-сковани. За отпуснатост, подценяване или несериозно отношение въобще и дума не може да става. Не само в този двубой, а въобще така сме се разбрали с момчетата. Срещу който и да играем, така аз съм научен и така се опитвам да предам на отбора, да уважаваме всеки един противник, но да нямаме страх от него. Чувствам обаче, че може би са малко над границата. Не знам колко от тях са играли, и колко мача, в европейски турнири. Сигурен съм, че не са много. И като цяло обстановката им е малко по-различна. Ако трябва да бъдем абсолютно честни, моето желание беше да бъде малко по-друга обстановката в последните дни преди този двубой, както постъпихме преди финала за Купата, пък и сега преди мача за Суперкупата. Желанието ми беше в тези дни отборът да бъде някъде другаде, на по-спокойно място, но това са обстоятелствата, такива са ни възможностите. Плюс цялата еуфория, която беше тук около последните довършителни работи на стадиона, и просто бяхме принудени така да реагираме. Виждате вчера на последната тренировка каква еуфория беше на тренировъчното игрище. Това не е моят свят, но можем само да се радваме, че сме накарали хората да преживяват тия емоции в тежките времена, в които живеем.
- Каква е задачата-максимум, която си поставяте – и Вие, и пред играчите?
- За този двубой ли? Аз не съм привърженик на фразите “много е важна чиста победа” или “поне 0:0″. Конкретна цел и конкретна задача не си поставяме. Ще построим отбора и ще поставим задачите така, както ще бъде най-целесъобразно. И ако имаме късмет – да ни тръгне играта и, разбира се, да няма контузии. Това е най-важно.
- Настроението в отбора какво е?
- Победата за Суперкупата повдигна настроението не само в отбора, а и в града. Дано да е за хубаво.
- Които са гледали “Апоел” казват, че играе доста офанзивен футбол. Прочетохме и че техният треньор е казал, че още в първия мач ще търси едва ли не победа, въпреки че е гост…
- Преди малко казах – пределно сме наясно кой е фаворитът в този двубой. И е нормално да търси победа още в първия двубой. Ние също имаме информация, че ще реагират малко по-офанзивно. Но ще се опитаме да противодействаме на това. Очакваме го. Няма какво да се заблуждаваме, че ще тръгнем да се надиграваме или че ще правим други тактически неща, с които ще ги изненадаме. Просто трябва да си играем нащата игра – много дисциплинирано и много компактно.
- Притеснения от съдийския състав?
- Преди малко разбрах откъде са съдиите, дори и не знаех. Делегати, наблюдатели – опитваме се в нашите мачове да не ни интересуват и да не ги коментираме.
- Кажете нещо за новия футболист, който е в състава.
- Да, Евандро Ронкато. Договорили сме се, има тук няколко дребни неща, които трябва да се уточнят, но като цяло сме се договорили с него. Трябва да мине медицински прегледи, но финансовите неща са уговорени между него и клуба.
- Други нови играчи ще има ли?
- Възможно е. Имаме идея за още няколко имена – двама или трима. Но нашата идея е да вземем футболисти, които могат да помогнат отборът да стане още по-силен, а не да правим по-голяма група.
*
Бел. ред.: Преди пресконференцията беше съобщено, че вратите на стадиона няма да се затварят в 19 часа. Достъпът до трибуните ще остане свободен за зрителите през цялото време.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн