Казанлък: Музей „Искра“ показва нови находки от последните проучвания край града

STZAGORA.NET

На 19 юли 2013 г. от 17.30 часа в Мултимедийна зала на ИМ ”Искра” – Казанлък ще бъде открита изложбата „Най-новите проучвания на тракийската култура в Казанлъшката котловина”. Материалите, показани в нея, са от проведените през 2012 г. археологически проучвания на надгробни могили на територията на изградения фотоволтаичен парк в землищата на селата Ясеново и Голямо Дряново, както и на разкритата монументална тракийска гробница в така наречената “Орана могила” в землището на с. Бузовград. Ръководител на екипа, проучвал обектите, е доц. д-р Георги Нехризов от НАИМ при БАН, с участието на специалисти от ИМ ”Искра”.

За осъществяване на спешните спасителни разкопки през октомври-ноември 2012 г. на тракийската могила до Бузовград решаващо значение имаше финансовата помощ, осигурена от Община Казанлък в размер на 50 хиляди лева, целево отпуснати от Министерството на финансите.

Средствата за разкопките са осигурени от „BCI Казанлък холдинг” ЕООД – за проучванията на територията на ФВП в с. Ясеново и Голямо Дряново.

Изложбата ще бъде достъпна за посетители до 30 август 2013 г. Посещението й е безплатно.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн