Изследват безплатно за хепатит В и С, за ХИВ/СПИН – Стара Загора, петък, 28 юни, пред Общината, 10-16 часа

STZAGORA.NET
В рамките на националната и европейска информационна кампания за хепатит „Разпознай го. Пребори го!“, организирана от Хепасист – Национално Сдружение за борба с хепатита, РЗИ – Стара Загора се включва с мобилния кабинет от Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН и сексуално предавни инфекции, като освен безплатни изследвания за хепатит В и С ще бъдат проведени и безплатни изследвания за ХИВ/СПИН на всички желаещи на 28 юни 2013 година от 10.00 до 16.00 пред Община Стара Загора.

ЗАБОЛЯВАНЕТО ХЕПАТИТ

Хепатитите са инфекциозно заболяване, което се причинява от вируси. От петте различни хепатитни вируса (A, B, C, D и E), само В и С могат да хронифицират, причинявайки продължително заболяване. Хепатитите се разделят на остри (които продължават по-малко от 6 месеца) и хронични (които продължават по-дълго).

Взети заедно, хепатит В и С представляват една от най-големите глобални заплахи за здравето, убивайки приблизително 1 милион души годишно. Изчислено е, че повече от 500 милиона души по света са заразени с хепатит В или С и един на всеки трима е бил изложен на инфектиране с единия или и с двата вируса.

Пътища на предаване

Източник на инфекцията при вирусен хепатит тип А са болните с жълтеница и с безсимптомни форми, които отделят вируса чрез изпражненията и урината.

Пътищата на разпространение са:
* контактно-битов;
* хранителен;
* воден.

Основни фактори за предаване на заразата:
* замърсени ръце и предмети на бита;
* замърсени хранителни продукти, най-често чрез неизмити ръце, мухи, хлебарки, гризачи и други;
* замърсена вода.

Вирусът на хепатит В се предава при контакт със заразена кръв, както и с основните телесни течности, включително кръв, сперма, пот, сълзи, кърма.

Вирусът на хепатит С се разпространява при директен контакт със заразена кръв. Може да бъде предаван и чрез други телесни течности, но много рядко.

Много от заразените с хепатит В или С хора нямат симптоми на заболяване, но могат да предават вируса на други хора.

Най-честите пътища на разпространение са:

* преливане на неизследвани кръв или кръвни продукти
* медицински или стоматологични интервенции с недобре стерилизирани инструменти
* от майка на дете по време на раждане
* по полов път (за хепатит В)
* при общи игли за инжектиране на наркотици
* употреба на общи приспособления за поемане на кокаин
* при споделяне на самобръсначки, четки за зъби и др.
* татуировки и пиърсинг, когато са извършени с нестерилни инструменти

Анализ на заболяемостта от вирусни хепатити в Старозагорска област за периода януари–май 2013 г.:

За периода са регистрирани 37 случая на вирусен хепатит при 89 случая за същия период на миналата година (2,4 пъти по-малко).

Най–много заболели от Вирусен хепатит са наблюдавани (както е обичайно за заболяването) през месеците януари и февруари.

Водещо място сред групите вирусни хепатити заема вирусният хепатит тип А – 72,97% (27 заболели), следван от вирусният хепатит тип В – 16,21% (6 случая) и вирусният хепатит С – 10,81% (4 случая).

Териториалният анализ показва, че 50,16% от вирусните хепатити са регистрирани в община Стара Загора, 32,58% в община Казанлък, по 4,6% в общините Гълъбово и Мъглиж и единични случаи са регистрирани в общините Опан, Бр.Даскалови и Раднево.

Възрастовата характеристика показва, че от Вирусните хепатити т. В и т. С са засегнати млади хора в активна възраст – 15-19г., 20-29г. и 30-39г., докато при т. А заболелите са от всички възрастови групи.

50% от доказаните хепатити т. С в Старозагорска област през 2013г. са при интравенозни наркомани.

За периода януари–май 2013г. в Старозагорска област не са регистрирани епидемични ситуации, предизвикани от вирусни хепатити.

Превантивни мерки:

* Да се избягва венозното приложение на наркотици и особено употребата на общи игли и спринцовки
* Да се избягва честата смяна на сексуалните партньори и не обезопасен секс
* Да се избягва контакт с предмети, които може да са замърсени с кръв или телесни течности на болен от хепатит, като например недобре стерилизиран инструментариум за правене на татуировки, употреба на общи бръснарски ножчета, четки за зъби и др.
* Да се използват презервативи, с цел безопасен секс
* Ваксинация с хепатит В ваксина

Ваксинацията е един от начините за предотвратяване на хепатит Б инфекцията. Повече от милиард души по света са ваксинирани от 1982 г. досега. Ваксинацията има около 95% ефективност, особено ако е извършена на бебета или млади хора. Въпреки добрите си показатели, ваксината против хепатит В не е достъпна във всички държави по света. До 2006 г. 164 държави, включително България, са включили ваксинацията против хепатит В в задължителния си имунизационен календар, но много от бедните страни в Африка и в Индийския субконтинент не използват ваксината. Това е причината все още да не е достигнато покритието, определено от „Световна имунизационна визия и стратегия 2006-2015”, предвиждаща 90% национално ваксинационно покритие до 2010 г.

Инж. Светла КАРАСТОЯНОВА
Главен секретар на РЗИ – Стара Загора

#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн