Валентин Вълчев, КНСБ: Мините са в практически фалит – ако не се решат нещата до края на седмицата, протести ще има

STZAGORA.NET

Валентин Вълчев

Протест на работещите във въглищните мини, така както вървят нещата, може би ще има. Това заяви пред Агенция „Фокус” Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите. Решението ще бъде взето от двата стачни комитета – на КНСБ и на КТ „Подкрепа” в „Мини Марица-изток”.

„Ако не се реши въпросът с цената на въглищата за „Мини Марица Изток” до края на седмицата, протестите започват. Протести – отсега Ви казвам, ще има”, заяви Вълчев. „Понеже цената на въглища Мини Марица Изток е подтисната, не е пазарна, а даже преди 2009 г., ако не се лъжа, беше изкуствено намалена – т.е. цената на въглищата реално е политическа.

В момента за петмесечието „Мини Марица-изток” са на загуба от 37-38 млн. лв. Нали разбирате, че тези хора трябва да работят и трябва да получават заплати”, посочи Вълчев. По негови думи там работят 7000 човека.

Вълчев заяви, че въпросът е коментиран с бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, със служебното правителство и с новия министър на икономиката и енергетиката. „Вече „Мини Марица-изток” е в практически фалит и ако не се решат нещата до края на седмицата, протести ще има”, категоричен беше Вълчев. По неговите думи, когато назрее такава обстановка и някой от бранша стачкува, всички останали от бранша го подкрепят. „Може да очаквате, че това ще се случи и на други места – не само във въглищните мини, а може би и в рудодобива, нерудните… и т.н.”, посочи той.

„С новия министър бяхме заедно двете федерации и двете организации на „Мини Марица-изток” – от КНСБ и от „Подкрепа”. На 8 юни бяхме в мините в Раднево и му казахме всичко в прав текст. Той ни помоли да му дадем срок до края на месец юни. Този срок изтича в края на седмицата и ако няма действия, сами разбирате, че не може повече така”, каза още Вълчев.

Все още не е ясно каква ще бъде формата на протест, но са обсъждани вариантите за стачни действия, гражданско неподчинение, блокиране на пътища. „Това ще си го решат двата стачни комитета долу в мините”, подчерта Вълчев.

Златина ДИМИТРОВА
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн