Живко Тодоров: Общината нито ще препродава, нито ще дава под наем ресторант “Аязмото”. Старозагорци ще решат какво да има там

STZAGORA.NET

Широко обществено обсъждане за начина, по който да бъде използван в интерес на всички старозагорци бившият ресторант “Аязмото”, ще стартира през юли с участието на общинските съветници, Камарата на архитектите, старозагорските бизнесмени от Клуба на работодателя, гражданите и младите хора на Стара Загора. Това съобщи днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров на извънредна пресконференция по повод встъпването на Общината в правото си на собственик, закупил постройката.

Както вече съобщихме (тук), след като банка “Креди Агрикол България” ЕАД спечели тази пролет търга за ресторанта, тя не успя да внесе сумата от 520 000 лв. в законоустановения срок и Окръжният съд обяви с решение № 345 от 19 юни за купувач втория участник, предложил следващата най-висока цена – Община Стара Загора, и внесъл сумата в пълния й размер – 285 000 лв.

Решението на съда за възлагане влезе сила от днес. В частта му за възлагане на имота на Община Стара Загора то не подлежи на обжалване, уточни гл.юрисконсулт Маргарита Станимирова.

Сградата е със застроена площ 834 кв.м и разгъната застроена площ от 2086 кв.м, заедно с прилежащото на обекта за стопанска дейност съответно право на строеж върху общинското място, върху което е построен ресторантът.

Живко Тодоров коментира, че с решението на съда се слага край на дългогодишната борба, водена от няколко кметски екипа, за връщането на ресторант Аязмото на старозагорци, след като преди време той бе закупен от работническо-мениджърско дружество на бившия “Балкантурист”, а впоследствие и от бизнесмена Стойчо Кълвачев. При това придобиването става на изключително изгодна цена, която е почти същата като тази, на която преди повече от 10 години ресторантът е бил закупен, въпреки многократно повишените през този период цени на недвижимите имоти.

Сега вече ресторант “Аязмото” няма нито да се препродава, нито да се дава на когото и да било под наем, категоричен бе кметът. Към момента не вземано никакво решение за съдбата му, в това число и за събарянето или за запазването на сградата. Какво ще се прави там ще бъде определено впоследствие на основата на предложенията на старозагорци, след като те бъдат изказани и осмислени. “Нека хората да се произнесат. Готови сме да обсъдим всякакви идеи”, оповести градоначалникът.

Засега все още няма взето решение относно събарянето или запазването на бившия ресторант. Във връзка с оползотворяване на мястото са правени предложения за създаването там на детски площадки, сцени на открито, мемориален комплекс в памет на създателя на парка Митрополит Методи Кусев и др.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн