Сърдечно-съдовите болести са основната причина за смъртността в Старозагорския регион през 2012 г.

STZAGORA.NET
През 2012 г. броят на умрелите лица в област Стара Загора е 5146 души, или със 7 души повече в сравнение с 2011 г., а коефициентът на общата смъртност (15.6 на хиляда души) се е увеличил с 0.1 на хиляда, съобщиха от Териториалното статистическо бюро на НСИ в Стара Загора. Смъртността на населението в градовете на областта е 12.5 на хиляда, а в селата – 23.4 на хиляда души. Чувствителната разлика в смъртността на градското и селското население е резултат преди всичко на по-интензивния процес на остаряване на населението в селата.

През 2012 г. на 100 жени умират 110 мъже, като показателят за смъртност при мъжете е 16.7 на хиляда срещу 14.5 на хиляда при жените.

В структурата на смъртността по причини през 2012 г. не се наблюдават съществени промени. Основна причина за умиранията остават заболяванията, класифицирани в Клас IX – Болести на органите на кръвообращението, чийто интензитет е 1082.0 на сто хиляди души от населението, а относителният им дял е 69.5%. По-висока е честотата на умиранията от болести на органите на кръвообращението сред жените (1092.6 на 100 хиляди), отколкото сред мъжете (1070.8 на 100 хиляди). На второ място като причини за умирания са заболяванията от Клас II – Новообразувания, чийто интензитет през последната година се увеличава и е 238.1 на сто хиляди души от населението, като смъртността сред мъжете остава много по-висока, отколкото при жените.

В структурата на останалите причини за смърт следват: Клас X – Болести на дихателната система; Клас XI – Болести на храносмилателната система и Клас XX – Външни причини за заболеваемост и смъртност, и т.н.

На заболяванията, класифицирани в тези пет класа болести, се дължат около 95% от всички смъртни случаи в областта през 2012 г.

След 1997 г. в страната се формира трайна тенденция за намаляване на детската смъртност. През 2012 г. в област Стара Загора са умрели 25 деца на възраст до една година. В сравнение с предходната година техният брой е по-малък с 3 деца. Коефициентът на детската смъртност през 2012 г. е 7.7 на хиляда живородени и е с 0.8 на хиляда по-нисък от този през 2011 г. Основните причини за умиранията на децата на възраст под 1 година през 2012 г. са болестите, класифицирани в клас XVI – Някой състояния, възникващи през перинаталния период

Методологични бележки:
Източник на данни за умрелите лица и мъртвородените деца е Единната система за гражданска регистрация и административно обслужване на населението (ЕСГРАОН). Интензитетът (честотата) на умиранията по причини се изчислява като съотношение между броя на умрелите от определена причина и средногодишния брой на съответното население. Изчислява се на 100 хил. души от населението. Коефициентът за детска смъртност се изчислява на 1000 живородени деца.

Допълнителна статистическа информация е публикувана на интернет страницата на НСИ: http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=22
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн