Закриването на Общинската агенция по приватизация в Стара Загора ще гласуват старейшините на 27 юни

STZAGORA.NET

Емил Христов

На редовното заседание на Общинския съвет в Стара Загора, което ще се проведе на 27 юни, в точка 14 ще бъде направено предложение за закриване на Общинската агенция по приватизация поради изчерпване на предмета й на дейност. Мотивът е, че през последните 4 години Агенцията е извършила само 19 сделки за по-малко от 2 милиона лева, съобщи на среща с медиите днес председателят на Общинския съвет Емил Христов.

Функциите на ОбАП ще се поемат от общинска администрация, като контролът ще осъществява Постоянната комисия по стопанска политика към Общинския съвет. Спестените разходи от издръжката на приватизационната агенция ще бъдат насочени за издръжка на администрацията. Архивът на ОбАП ще остане на съхранение в Общината.

64-те точки от дневния ред на заседанието (последната от които е “Питания”) включват проекторешение за възлагане изработването на Общия устройствен план (ОУП) на община Стара Загора. Той ще бъде един от първите в страната, по подобие на ОУП на град Стара Загора, приет преди години. Срокът за изпълнението му е половин година след възлагането му (4 месеца за предварителен проект и 2 месеца за окончателния проект). Дотогава ще се проведе обществено обсъждане с участието на неправителствени организации, Търговско-промишлената палата, Агенцията за регионално икономическо развитие и гражданите. Общият устройствен план на общината ще осигури развитието на 51-то села в нея по единни критерии през следващите 20 години.

За провеждането в Стара Загора на Балканиадата по лека атлетика за мъже и жени на 27 и 28 юли Общинският съвет ще обсъди и ще вземе решение по предложението за отпускане на още 100 хил. лева от резерва на общината. Първоначално определените 50 000 лв. са се оказали крайно недостатъчни, затова ще бъде предложено те да се увеличат на 150 хил. лв., съобщи Емил Христов.

На сесията ще бъде обсъдено и предложение за обединяването на няколко звена за извънучилищни дейности – Младежкия дом, Народната астрономическа обсерватория “Ю.Гагарин” и Общинския детски център, от 1 юли в звено “Център за наука, култура и изкуство”. Ще бъде предложено също така дирекция „Административно обслужване” в Община Стара Загора да бъде закрита и на нейно място да се обособят няколко отдела.

Друга от точките, включени в дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет, ще бъде предоставянето на на имоти общинска собственост за безвъзмездно ползване от общинското търговско дружество „Обредни дейности” ЕООД, което в момента все още се помещава в предвидената за събаряне сграда на Стария съвет (бул. “Руски” №36). Предлага се дружеството да бъде преместено в сградата на бившето „Бюро по труда” на ул. ”Хаджи Димитър” № 22. След ремонта на сградата в нея ще се помещават и Административно бюро “Център”, счетоводството на Социалните домове, счетоводството на ”Детски ясли”, както и звено ”Благоустройство и озеленяване”. За нуждите на „Обредни дейности” ЕООД са разпределени помещения в североизточната част на сградата, в които ще се настани администрацията, погребалното бюро и магазинът за младоженци.

Конкурсът за архитектурно решаване на площта в центъра на Стара Загора, която ще се освободи след събарянето на сградата на Стария съвет, засега е прекратен, тъй като постъпилите предложения придавали на мястото по-скоро вид на космическа площадка, сподели председателят на Общинския съвет.

Приложение:

ПРЕДЛОЖЕНИЕ
от инж. РУМЯНА ПРИСАДАШКА – Председател на Надзорния съвет на Общинската агенция за приватизация
Относно: закриване на Общинската агенция за приватизация, създадена с Решение № 453 от 23.06.1998 г., прието от Общински съвет Стара Загора

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Общинската агенция за приватизация е създадена с решение на № 453 от 23.06.1998 г., прието от Общински съвет Стара Загора. Общинската агенция за приватизация е със статут на специализиран орган на Общинският съвет по смисъла на чл.4, ал.2 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол, чийто функции са осъществяване приватизацията на обекти общинска собственост и следприватизационен контрол. Общинската агенция за приватизация организира, осъществява и контролира процеса на приватизация на акции и дялове от търговски дружества собственост на Община Стара Загора, на обособени части от имуществото на търговски дружества с повече от 50% общинско участие в капитала, общински нежилищни имоти, невключени в имуществото на общинските търговски дружества, които се ползват за стопански цели, незавършени обекти на строителството, невключени в имуществото на общинските търговскидружества. Общинската агенция за приватизация организира и осъществява следприватизационния контрол по изпълнението на задълженията на купувачите, поети с приватизационните договори. От началото на процеса по приватизация включително по времето на осъществяването на дейността чрез Общинската агенция за приватизация са сключени над 230 приватизационни сделки, като за последните 4 години тези сделки са едва 19, като приходите от тях възлизат на 1 970 300 лв. Възприета е норма от 9% като планирана сума от общите приходи за покриване на разходите за осъществяване на дейността по приватизация. Съпоставено с реално реализираните средногодишни приходи от дейността за последните 4 години, на практика нормативните разходи от 9% за осъществяване на дейността реално възлизат на малко над 1/3 от средногодишния приход от дейността по приватизация (изходни данни за направените изчисления са данните от справки и отчети за дейността на агенцията). Общинската агенция за приватизация се самоиздържа от средства, набрани съобразно разпоредбите чл. 10 ал. 1 т. 1 и ал. 3 т. 1 от ЗПСК, съгласно утвърдената от Общинския съвет план–сметка.

Предвид трайната липса на инвеститорски интерес към обекти общинска собственост, попадащи в обхвата и приложното поле на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, обуславящо и съчетано с икономическата неефективност на организация и осъществяването на дейността на агенцията, считам, че е икономически целесъобразно да се предприемат действия по закриване на Общинската агенция за приватизация като самостоятелна структура – специализиран орган на общински съвет.

Предвид това, че приватизацията на общинската собственост и следприватизационния контрол са важна и значителна част от дейността на Общинския съвет, предлагам Общински съвет – Стара Загора да приеме следното

РЕШЕНИЕ:

На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 и т. 23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация във вр. с чл. 4, ал. 4 и чл. 5, ал. 2 от Закона за приватизация и следприватизационен контрол

1. Закрива Общинската агенция за приватизация като специализиран орган на Общински съвет, създадена с решение № 453 от 23.06.1998 г. на общински съвет Стара Загора, считано от 01.07.2013 г.

2. Освобождава като членове на Надзорния съвет на Общинската агенция за приватизация
Румяна Лалева Присадашка
Диян Станимиров Димитров
Христо Тенев Недялков
Станимир Пламенов Стойчев
Славин Димитров Янакиев
Сашко Иванов Лозанов
Светлана Стойнова Иванова
Пламен Веселинов Йорданов,
избрани с Решение №75/26.01.2012г., на Общински съвет Стара Загора

3. Освобождава Златко Стайков Танев от длъжността Изпълнителен директор на Общинската агенция за приватизация, избран с Решение № 175 от 26.06.2008 г. на Общински съвет Стара Загора.

4. Неразплатените задължения и разходите по закриването на Общинската агенция за приватизация са за сметка на общинския бюджет.

5. Целият архив на Общинската агенция за приватизация да се предаде на Община Стара Загора. За фактическото предаване и приемане на архива на Общинската агенция за приватизация към Община Стара Загора да се състави подробен предавателно-приемателен протокол.

6. Откритите до влизането в сила на настоящото решение процедури по приватизация да се довършат от общинска администрация.

7. Възлага на Кмета на Община Стара Загора да предприеме съответните действия по административното осигуряване на дейностите по Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

8. Възлага на Кмета на Община Стара Загора да извърши всички последващи действия по изпълнение на решението.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн