75% е безвъзмездното финансиране за енергийно обновяване на българските домове

STZAGORA.NET

Общо шест са до момента подадените заявления в Стара Загора по програмата за енергийно обновяване на българските домове. Четири от тях са одобрени, а останалите два са в процес на обработка на документите. Това съобщи на пресконференция в Община Стара Загора Севдалина Джабарска – ръководител екип на Проектен мениджър за Югоизточен район на планиране. На събитието присъстваха още представители на дирекция „Жилищна политика” в МРРБ, на Фонда за жилищно обновяване, Областен информационен център, дирекция „Устойчиво развитие и евроинтеграция” на Община Стара Загора и др. В ход е нова информационна кампания, чиято цел е да запознае повече граждани с предимствата и възможностите на проекта.

Разяснени бяха новите облекчени условия за кандидатстване. В началото на април Комитетът за наблюдение на Оперативна програма „Регионално развитие” прие промяната в размера на безвъзмездната помощ, която до сега бе в размер на 50%. След направените промени собствениците на жилища във всяка одобрена за финансиране сграда ще получат безвъзмездно 75% от стойността на дейностите, необходими за енергийно обновяване на домовете. Осигурени са допълнителни средства за социално слабите семейства, които нямат възможност да се включат в програмата. Тези домакинства ще получат 100% финансова помощ. Техническото обследване, техническият паспорт и обследването за енергийна ефективност се покриват напълно от безвъзмездната финансова помощ по проекта.

За да възползват жителите на Стара Загора максимално от тази възможност, през следващите дни се организират информационни дни за разясняване на всички въпроси свързани с участието на собствениците в проекта. Срещите ще се проведат както следва:

* 29.05.2013 г. (сряда) в залата на СОУ „Железник”, от 18.00 часа;
* 30.05.2013 г. (четвъртък) в залата на Общински съвет Стара Загора (Зала „П.Р.Славейков”) от 18.00 часа;
* 31.05.2013 г. (петък) в залата на Общински съвет Стара Загора (Зала „П.Р.Славейков”) от 18.00 часа.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн