Галина Стоянова: Празникът на розата в Казанлък е уникален не само за България, но и в световен мащаб

STZAGORA.NET

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова в интервю за Агенция „Фокус” относно Празниците на розата и тракийските царе в Казанлък

Галина Стоянова

Фокус: Тази година Община Казанлък чества 110-та годишнина от началото на Празника на розата, както и Празникът на Тракийските царе, който се провежда за 8 – ма поредна година. За пръв път ли общината съчетава празнуването на двата празника?
Галина Стоянова: Празникът на розата в Казанлък наистина е уникален. Той е уникален не само за Казанлък и България, но и в световен мащаб, както виждам по нетърпението, с което туристите очакват започването на 110-тите празници в Казанлък, започнали през 1903 г., като празник посветен на казанлъшката маслодайна роза, празник на красотата и милосърдието. Днес вече 110 години нашият най-ярък национален символ е патрон на празника ни, а тази година за първи път двата празника са съчетават уникално праз май и юни. Започваме с традициите в Долината на траките, тъй като благоуханното цвете е символ на България, както и културно – историческото наследство има своето общо място. Това е най- красивата долина – долината на розите и траките.
Фокус: На 10 май за 45- ти път беше избрано най- красивото момиче – цвете. Как премина конкурсът?
Галина Стоянова: И тази година за 45-ти подред беше проведен избор за наша царица – роза. Цялата организация беше около това малките абитуриентки на Казанлък, младите най – красиви девойки да намерят своята почит и своето внимание така, че да се избере истински достойна царица. По тази организация усилено работи ансамбъла на г-жа Нешка Робева, което беше и председател на журито. Участие взеха много изпълнители. Предпочитаме казанлъшки изявени изпълнители, каквато е Светла Иванова, която представи своя нов албум. Уникалното на този конкурс на неговата 45 – годишнина е, че успяхме да го патентоваме от месец май. Патентното ведомство взе решение за уникалността на конкурса Царица – роза в Казанлък, който става запазена марка на града.
Фокус: Колко участнички се включиха в конкурса и коя стана победителка?
Галина Стоянова: Тази година се включиха 21 участнички. Всички те бяха представителки на казанлъшките училища. Интелигентни, красиви момичета от Долината. Победителката се казва Юлия Попова на 18 години от Природоматематическата гимназия „Никола Обрешков” в гр. Казанлък.
Фокус: Какви бяха критериите за оценяване на журито?
Галина Стоянова: Журито беше председателствано от г-жа Нешка Робева. В журито участва и Негово Превъзходителство Такаши Коидзуми, посланикът на Япония у нас, както и казанлъшката млада поп изпълнителка Надежда Димитрова, изявени наши фотографи, художници и балет –майстори. Решението за тях беше много трудно, защото претендентките бяха 21 и всяка една от тях имаше своите достойнства. Имаше оценка на красотата на младите момичета, на тяхната интелигенция, общителност и като цяло визията на онази, която достойно може да носи короната на царица на Долината.
Фокус: Какви бяха предвидените награди за участничките?
Галина Стоянова: Община Казанлък награди всички участнички със сребърни колиета. Посолството на Япония традиционно връчи двупосочен билет на царица роза за пътуване до страната на изгряващото слънце за участие на празника на розата във Фукуяма през 2014 г. и посещение на гр. Монаката, също в Япония по повод на дните на България в Япония. Имаше и доста спонсорски награди, които изненадаха момичетата, и които ще оставят у тях един много приятен спомен.
Фокус: От 17 до 23 май ще се проведе седмицата на тракийската култура. Защо е важно да не забравяме траките?
Галина Стоянова: Първата седмица на празниците, наистина е посветена на тракийската култура, основно със спектакъла „Новите траки”, който е много красиво светлинно шоу, панаира на тракийските занаяти, тракийският стан и бойните изкуства на древните траки. Траките са оставили ненадминати образци на своята култура и бит в земите на днешния Казанлък. Експонирането на тези находки, социализацията на гробниците. Превръщането на Казанлък в световна туристическа дестинация е много важно за нас, защото Казанлък има потенциал в тази посока и ние трябва да го развиваме и да го представяме пред света и туристите от всички краища. Представяйки, Долината на траките, представяме и България, и родния си град.
Фокус: Какво ще имат възможност да видят посетителите на по време на спектакъла „Новите траки”?
Галина Стоянова: Спектакълът „Новите траки” се прави за втора поредна година по проект на Европейския съюз. Този проект е изключително важен за нас, защото финансово подпомага организирането и надграждането на това събитие. Това е един изключително красив спектакъл, който съчетава изящество, бойни изкуства, мистика, присъщи на тракийския народ в изключително огнено шоу с прекрасни танцови и музикални изпълнения. Тази година очакваме с нетърпение шоуто, което ще се проведе отново на градския площад „Севтополис” пред погледите на всички гости и казанлъчани.
Фокус: Как ще бъде пресъздаден тракийският бит, изкуства и занаяти. Кои са били най-популярните сред тях?
Галина Стоянова: Бойните изкуства ще могат да се видят и нашите посетители дори ще могат да участват в тях. Това са стрелбата с лък, конната езда, демонстрацията на бойна техника и други елементи от живота на траките. Всичката онази култура, за която имаме запазени след по нашите земи най-вече като история и виждане за техния живот и обичаи от културните паметници, тракийските могили, които на територията на Казанлък са повече от 1500, които се проучват непрекъснато от археолозите ни, и за които нашата грижа е изключително важна, да можем да ги реставрираме и покажем на туристите в техния автентичен вид.
Фокус: Какво ще бъде представено по време на фестивала на виното, който също е част от програмата.
Галина Стоянова: Виното Розе е емблемата на фестивала на виното, който вече се утвърждава като традиционен за празниците на розата. Той събира реномирани изби от цялата страна по този начин се получава изключителен винен фест на високо ниво, с който отново почитаме древните траки, славещи се като поклонници на бог Дионисий.
Фокус: За прът път ли по време на Празниците на розата организирате Международен фолклорен фестивал?
Галина Стоянова: Международният фолклорен фестивал стартира през 1996 г. по време на празниците, но от няколко години не се е провеждал, поради организационни причини. Тази година ние го възстановяваме като сме поканили да участват състави от всички побратимени градове на Община Казанлък. Има изключително голям интерес към този фестивал. Имаме много допълнителни заявки и от други страни, в които нямаме побратимени градове. Ще участват съставите от – Надканижа – Унгария, Верия – Гърция, Толиати – Русия, Фукуяма – Япония, Търговище – Румъния, Кочане – Македония, както и състави от Казахстан.
Фокус: Какво ще представят съставите по време на фестивала?
Галина Стоянова: Всеки един от участниците ще представи своите традиционни песни и танци, фолклорът на своите страни и след това ще участват в традиционното карнавално шествие, с което то ще стане още по- пъстро и жизнерадостно. Това участие ще бъде най-вече под знака на приятелството, ще се включат и нашите фолклорни състави. В Казанлък имаме няколко уникални фолклорни състава, които имат много красиви танци и костюми. Разчитаме, че Международният фолклорен фестивал ще даде възможност на много млади хора от всички тези страни, да се срещнат, да се опознаят и да създадат взаимоотношения на дългосрочни връзки и приятелства.
Фокус: Коя е връхната точка от Празниците на розата и тракийските царе?
Галина Стоянова: Връхната точка е карнавалното шествие. Тази година то ще се проведе на 2 юни в неделя. В него участват всички казанлъшки училища, читалища, културни институции, както и нашите гости. Вина има и елемент на изненада, който не трябва да издавам. Цветността на фестивала, пъстротата, красотата му и още повече, че тази година ще бъде юбилейна за него ще го превърнат в приказка за живота в Долината на розите и траките.
Фокус: Как очаквате да преминат Празниците на розата и тракийските царе и колко хора очаквате да вземат участие в тях?
Галина Стоянова: Празникът в Казанлък набира своята все по-голяма популярност по света. През миналата година 150 000 души, гости и туристи посетиха фестивала по време на неговите 5 фестивални седмици. Много от тях посетиха нашите исторически забележителности. Най-големият интерес беше отправен към Музея на розата, който е уникален и единствен в света. Това ни стимулира да направим кампания за възстановяване на музея на ново място, тъй като той е музей на около 45 години, създаден с постановление на Министерски съвет и временно е поставен за обитание в една от сградите на Института по розата, но тя не се намира в добро състояние и не е добро място за такъв красив музей с повече от 18 000 експоната. Затова ние работим по проект за изграждане на нова сграда на Музея на розата в нашия емблематичен парк Розариума. Очакваме, че скоро ще бъде отворена за финансиране норвежката програма, за да кандидатстваме за неговото изграждане.
Емили ВАСИЛЕВА
#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн