Работна среща за военновременните планове на общините и разчетите за евакуация се проведе в Стара Загора

STZAGORA.NET

Областният управител Недялко Недялков откри днес работна среща за уточняване на реда за разработване на военновременните планове на общините и изготвяне на разчети за евакуация за плановете за защита при бедствия.

„Една от основните задачи на областния съвет по сигурност е провеждането на регионалната политика по планиране и подготовка за отбрана, осигуряване спазване на обществения ред, сигурността и защитата на населението в областта при кризисни ситуации от военен и невоенен характер.”, заяви Недялко Недялков.

В срещата участие взеха зам.-областният управител Димитър Драчев, Валери Габровски от Главна дирекция ПБЗН, инж. Димитър Съйков от Министерството на отбраната, експертът по оръжия за масово поразяване Павлин Радев, експерти по отбранително-мобилизационна подготовка в териториалните структури и общините и представители на институциите в областта.

Основен приоритет в отбранително-мобилизационната подготовка през настоящата година е поддържането на взаимодействие между институциите за своевременно разработване на военновременните планове на общините и областта.

На присъстващите бе презентирана схема за реда на оповестяване на областните и общинските структури при военнополитическа криза, както и при бедствия и в частност – провеждане на евакуация на населението и областта.

Експертите от общините трябва да определят в плановете си за кои бедствия в техния район би била необходима евакуация, къде да бъдат евакуирани бедстващите, колко време биха били евакуирани според бедствието и как ще посрещат ежедневните си нужди по време на евакуацията и др.

„Областният план на област Стара Загора за защита при бедствия е най-добрият в страната, който съм видял до момента. Капацитетът в Старозагорска област очевидно е повече от добър”, сподели Валери Габровски от Главна дирекция ПБЗН.

По случай честванията на 100-годишнината от падането на Одринската крепост работната среща завърши с беседа на тема „Одринската епопея – март 1913 г.”, изнесена от представителя на Военно окръжие Радослав Бонев.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн