Старейшините разрешиха на Общината да придобие собствеността над сградата на бившия ресторант “Аязмото”

STZAGORA.NET
*
Ajazmoto restorantОбщинският съвет на Стара Загора разгледа въпроса за придобиване от Община Стара Загора на собствеността на бившия ресторант “Аязмото” и даде одобрението си за това с пълно мнозинство от 42-ма гласували.

Дебатите преминаха със следните изказвания (привеждаме резюмета):

Кметът Живко Тодоров: Трябва да върнем мястото на старозагорци и то да върне публичния си характер, да не се развива на него стопанска или търговска дейност със собственици и наематели. Там трябва да има спортни, детски площадки или сцени на открито. Какво точно – ще решим всички ние след широко обществено обсъждане. Важното сега е да успеем да си върнем тази част от Аязмото, и то на добра цена. Предложението е до 560 000 лв., което не означава, че няма да търсим най-ниската цена на придобиване, за да не се ощетява излишно Общината.

Екозащитникът Йордан Йорданов: Преди месец отправихме 10 искания към Община Стара Загора, сред които и това за решаване на проблема със сградата на бившия ресторант “Аязмото”. Проблемите в парка са много. Трябва да се преработи ПУП-ът му и той да се развие като екопарк.

Живко Тодоров: Ако Общината откаже строителството на собственик с отстъпено право на строеж, съдът ще му го върне. Юристите могат да потвърдят това. Имало е такива опити за отказване на строителство, след което съдът е казал друго. Ако друг придобие сградата, няма как да бъде спрян. Затова кардиналното решение на въпроса е Общината да придобие отстъпеното право на строеж на върха на Аязмото. Ние ще направим всичко възможно за това. Ще бъдем с вързани ръце, ако дойде нов собственик! – има закони, които трябва да се спазват.

Тихомир Томов, общински съветник: Водиха се няколко прокурорски проверки и в момента в Окръжна прокуратура има перфектна документация. Но никое правителство не посмя да напише искова молба за разваляне на сделката. Този човек (визира Стойчо Кълвачев)  беше в една Мултигруп-компания, затова всички ги е страх да направят това нещо.

Янков, общински съветник: От 1996 г. насам, когато е създаден този проблем, нищо не е направено от институциите. Сделката на “Верея-тур” ЕАД е била абсолютно незаконосъобразна, но за съжаление вече е минало толкова много време, че нищо не може да се направи. Макар и сделката нередовна, имотът е придобит по давност. В момента нищо друго не можем да направим освен това, което кметът предлага. В момента имотът е собственост на трето лице и ние трябва да го придобием и да го предоставим за публични дейности.

Кристиян Петков, общински съветник: Ще си позволя да не се съглася с някои от изложените аргументи. Имаше идеи да се събира от гражданите по 1 лев, за да се откупи имотът. Сега – с общински средства. Мисля, че няма да има сделка по търга, който върви в момента. Няма да има сделка. Защо ние трябва да го предрешим и да дадем пари от общинския бюджет? Възможно е да не се явят кандидати – всеки потенциален инвеститор е наясно, че няма как там да строи каквото и да било. Мисля, че по-разумно е да се изчака, логиката на търга е да пада цената на всяко следващо раздаване. На председателския съвет поставих евентуалното оттегляне на точката. Не съм убеден, че ще вземем правилното решение.

Кметът Живко Тодоров: Има лесно решение: ОбС да реши и да е ясно кой е отказал. Има търг за един от възможно най-ключовите имоти, обсъждани в Стара Загора последните 15 години, за който има подписки. Ако се яви някой друг и го купи, какво правим? Няма да решим въпроса завинаги. Това са пари от бюджета, които трябва да отрежем. Ако прецените – отхвърлете го. Не съм формулирал предложението на собствени начала.

Зам.-кметът Йордан Николов: На мнение съм като г-н Тодоров, че парите не се дават лесно, но нека си придобием имота и да сме с развързани ръце за парк “Аязмото”.

Общински съветник: Представете си още 50 години онова нещо да стои на върха. Трябва да решим въпроса.

Янков, общински съветник: Не бива да допускаме досегашното престъпно бездействие. Единствено бившият окръжен прокурор Василев е опитал да направи необходимото преди години, но са се намерили хора, които да му попречат.

Предложението на кмета Живко Тодоров бе мотивирано така:

Ресторант „Аязмото”, изграден в едноимения парк, е бил обособена част от активите на бившия „Балакантурист”, продаден от държавата на т.н. РМД на основание чл. 35 от Закона за преобразуване и приватизация на държавните и общински предприятия. След изтичане на 10-годишния срок за забрана за продажба, имотът е закупен от „КЪЛВАЧА” АД, а понастоящем е част от активите на „СК АЯЗМОТО” АД.

Категоричното становище на гражданите на Стара Загора, изразявано многократно на различни обществени форуми е, че на територията на гордостта и символа на града – парк “Аязмото”, не бива да се допуска съществуването на собственост на частни лица, а паркът трябва да запази изцяло публичния си характер. В качеството си на изразител и защитник на интересите на обществеността на града и Общината, общинска администрация и предишните oбщински съвети са правили многократни опити за постигане на споразумение за придобиване на собствеността върху изградения обект. Проведени са много срещи и разговори с г-н Стойчо Кълвачев, без да бъде постигнато споразумение между страните. След издадено строително разрешение за реконструкция, към настоящият момент сградата е на етап „груб строеж” – без извършени довършителни работи: дограма, настилки, мазилки, облицовки, ВиК, Ел. инсталации и др.

За удовлетворяване вземания на кредитори, имотът, собственост на ипотекарния длъжник „СК АЯЗМОТО” АД, е предложен за публична продажба от частен съдебен изпълнител Гергана Илчева.

Предмет на продажбата е СГРАДА с идентификатор No 68850.508.31.1 съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед No 24-300-5-4 / 10.11.2004 год. на началника на СК – Стара Загора, с адрес на сградата: гр. Стара Загора, парк „Митрополит Методи Кусев”, която сграда е разположена в Поземлен имот с идентификатор No 68850.508.31, с предназначение: Сграда за обществено хранене, с брой етажи: 1, застроена площ 832 кв. м., а съгласно документ за собственост – ОБЕКТ ЗА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ – РЕСТОРАНТ „АЯЗМОТО”, целият със застроена площ 834 кв.м и разгъната застроена площ 2086 кв.м, състоящ се от: надземен етаж със застроена площ 834 кв. м, включващ: три търговски зали, кухненски и подготвителни помещения, хладилни камери, гардероб, сервизни помещения, тераси и др; първи подземен етаж със застроена площ 776 кв. м, включващ: банкетна зала, бар, микро кухня, мокър бюфет, подготвителни помещения, складове и др; втори подземен етаж със застроена площ 476 кв. м, включващ; складове, съблекални с душове, гардероб, машинно помещение, парокотелно и др. и лятна градина с обща площ 582 кв. м.

Началната цена, от която ще започне публичната продан, е в размер на 685 000 лв. Считам, че в отговор на обществените потребности и провежданата политика, общината следва да предприеме необходимите нормативно определени действия за придобиване на собствеността върху описания имот.

Във връзка с гореизложеното, предлагам Общинският съвет да вземе следното

Р Е Ш Е Н И Е :

1. На основание чл. 21, ал. 1, т. 12 от ЗМСМА, чл. 8, ал. 9 от ЗОС и чл. 10, ал. 2 от НРПУРОС, Общински съвет допълва Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост за 2013 година, приета с Решение No 568 по Протокол № 18 от заседание на Общински съвет, проведено на 31.01.2013 год., в раздел I „ПРИДОБИВАНЕ В СОБСТВЕНОСТ НА НОВИ ИМОТИ” т. 2 „Имоти, които ще бъдат придобити чрез други правни способи със: СГРАДА с идентификатор No 68850.508.31.1 в парк „Митрополит Методи Кусев”.

2. На основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА, във връзка с чл. 34, ал. 2 от ЗОС, Общински съвет дава съгласие за възмездно придобиване на собственост от Община Стара Загора върху следния недвижим имот: СГРАДА с идентификатор No 68850.508.31.1 съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед No 24-300-5- 4 / 10.11.2004 год. на началника на СК – Стара Загора, с адрес на сградата: гр. Стара Загора, парк „Митрополит Методи Кусев”, която сграда е разположена в Поземлен имот с идентификатор No 68850.508.31, с предназначение: Сграда за обществено хранене, с брой етажи: 1, застроена площ 832 кв. м., а съгласно документ за собственост – ОБЕКТ ЗА СТОПАНСКА ДЕЙНОСТ – РЕСТОРАНТ „АЯЗМОТО”, целият със застроена площ 834 кв. м. и разгъната застроена площ 2086 кв. м., състоящ се от: надземен етаж със застроена площ 834 кв. м, включващ: три търговски зали, кухненски и подготвителни помещения, хладилни камери, гардероб, сервизни помещения, тераси и др; първи подземен етаж със застроена площ 776 кв. м, включващ: банкетна зала, бар, микро кухня, мокър бюфет, подготвителни помещения, складове и др; втори подземен етаж със застроена площ 476 кв.м, включващ; складове, съблекални с душове, гардероб, машинно помещение, парокотелно и др. и лятна градина с обща площ 582 кв. м., които обект е в процес на външно и вътрешно преустройство, зедно с прилежащото на обекта право на ползване на прилежащия терен, при граници на същия: от запад – асфалтова полщадка, от изток – алея край ресторанта, водеща от централната алея към парковата зона, от север – плочник пред главния вход и от юг – паркова зона, както и заедно сприлежащото на обекта за стопанска дейност съответно право на строеж върху общинското място, върху което е построен ресторанта като цялостен комплекс от сгради и съоръжения, съставляващо съгласно първичните документи за собственост поземлен имот No 2 по плана на парк „Митрополит Методи Кусев”.

Определя максимална цена за придобиване на имота – 560 000 лева

3. На основание чл. 21, ал. 1, т. 6 от ЗМСМА и чл. 18, ал. 1 от ЗОБ, Общински съвет дава съгласие за извършване на вътрешни компенсирани промени в разходната част на Бюджета на Община Стара Загора за 2013 год. с цел осигуряване на необходимите средства в размер на 560 000 лева за придобиване на собственост върху имота, подробно описан в т.2. Средствата да бъдат осигурени по & 52 „Придобиване на ДМА”, дейност 619 „Други дейности по благоустрояване”. Със сумата от 560 000 лева да се намали & 97 „Резерв за непредвидени и неотложни разходи”, дейност 998 „Резерв”.

4. Упълномощава кмета на община Стара Загора да извърши всички последващи действия в изпълнение на горните решения.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн