Инструктираха на месечна работна среща кметовете и кметските наместници в община Стара Загора

STZAGORA.NET

Селските кметове трябва да съдействат активно за предотвратяване на незаконната сеч по места. Те ще извършват проверки за наличие в дворовете на дърва, за които няма документи. Хората ще бъдат глобявани, а дървата ще бъдат конфискувани в полза на държавата. Това беше съобщено на кметовете на населени места в Община Стара Загора по време на проведената днес месечна работна среща със секретаря Цена Велкова.

Кметовете поискаха по-строг контрол за спазване на допълнителните клаузи в договорите с фирмите при закриване на сечища, както и да бъдат информирани, когато изпращат секачески групи на тяхна територия. Те сигнализираха, че при превод на парите, събрани от хората за дърва, банките вземат комисиона. Цената на кубик дърва без ДДС сега е 37,50 лв.,складирани във временен склад, с ДДС е около 45,00 лв., информира Севдалина Иванова, директор на Държавно горско стопанство – Стара Загора, като уточни, че увеличаването идва от транспортните разходи до съответното населено място.

Иванова подчерта, че задължение на кметовете на населени места е да сформират гасачески групи от сравнително млади хора, които да се включват в потушаване на възникнали пожари. Тя ги призова към бдителност във връзка с наближаващия пожароопасен период и започналото палене на стърнища. Кметовете трябва да влязат във връзка с арендаторите и управителните съвети на кооперациите за набелязване на превантивни мерки за недопускане на пожари.

Веселин Кузманов от отдел Опазване на обществения ред и управление при кризи призова кметовете да съдействат за образуване на доброволческите формирования и за гасаческите групи. Община Стара Загора назначи 20 човека за спасители, които ще бъдат използвани при необходимост. Доброволческите формирования ще бъдат в състав от 60 души – 30 за Стара Загора и 30 за селата на общината, ще бъдат екипирани и обучени, трудът им ще се заплаща.

Във връзка с предстоящите парламентарни избори Маргарита Нейчева, директор на Дирекция „Гражданско състояние”, акцентира на следните важни срокове:

* на 29.03.2013 г. от 10.0 часа в зала 1 на община Стара Загора кметовете ще подпишат и получат предварителните списъци за парламентарните избори;
* до 1 април 2013 г. те трябва да бъдат изложени на подходящо място.
* приемането на заявления за настоящ адрес ще става от 01.04.2013 г. до 27.04.2013 г. вкл. Заявленията трябва да бъдат представени в общинска администрация в рамките на два дни.
* удостоверения за гласуване на друго място ще имат право да подават лица, които са служебно ангажирани – членове на ЦИК, РИК и наблюдатели, членовете на СИК и охранителите ще гласуват в секцията, като попълват декларация.
* За парламентарните избори няма срок за уседналост.

До 29.03.2013 г. кметовете трябва да подадат информация за състоянието на секционните помещения. В края на срещата Цена Велкова представи Райчо Стоев, кметски наместник на с. Яворово, което е вече част от Община Стара Загора.
*vvv

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн