Подбират проекти по програма “Подкрепа за развитието на клъстерите в България”

STZAGORA.NET

Областният управител Недялко Недялков участва в информационна среща за представяне на процедура за подбор на проекти по програма „Подкрепа за развитието на клъстерите в България”. Срещата се организира от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, а лектори бяха експерти от дирекции „Европейски фондове за конкурентоспособност”.

Основната цел на настоящата процедура е да допринесе за създаването и развитието на клъстери в България като фактор за повишаване на конкурентоспособността на българските предприятия чрез предоставянето на подкрепа за изграждане и укрепване на административния и управленски капацитет на клъстера. Други цели са развитието на продуктите и услугите, разширяването на пазарните позиции, привличане на нови членове на клъстера, както и насърчаване на инвестициите в съвременни технологии и оборудване за общи клъстерни дейности.

След края на срещата в кулоарите на хотел “Верея”, където се проведе информационната кампания, областният управител изрази становище, че изпълнението на ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” е от изключително важно значение за икономиката на старозагорския регион. «Българинът като индивидуалист е добър експерт в дейността си, но когато става въпрос за създаване на големи предприятия като клъстерите, той става мнителен. Бизнесът трябва да се замисли сериозно за изграждане на клъстери, защото това е световна практика и тя дава възможност за по-пълноценно усвояване на европейските средства и по-бързо изправяне на българската икономика на крака», заяви Недялко Недялков.

Областният управител определи информационната среща като особено полезна проява на МИЕТ. «Препоръчвам на бизнеса в Стара Загора и на всички организации като ТПП, Клуба на работодателя и други НПО да насочат вниманието си към разработването на програми и стратегии за развитието на клъстери на територията на областта. Именно така те ще могат да спомогнат за развитието на конкурентоспособността и ще подготвят бизнеса за следващите предизвикателства през новия програмен период 2014-2020», допълни Недялков.
*

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн