Над 2626 фирми подават декларациите си по интернет и пестят данъци

STZAGORA.NET
1550 са подадените декларации за облагане с корпоративни данъци в Офиса на НАП в Стара Загора до 11 март. 58 % от фирмите са предпочели да изпратят годишните си декларации по Интернет (2626 декларации). Същите ще могат да ползват и процента отстъпка, ако са платили пълния размер на данъка върху печалбата.

От НАП припомнят, че декларацията за облагане с корпоративни данъци за данъчната 2012 г. се подава заедно с годишния отчет за дейността до 1 април 2013 г. В този срок трябва да бъде заплатен и дължимият корпоративен данък от дружествата, които са осъществявали дейност. За фирмите, изпратили документите си по интернет, подписани с електронен подпис и платили пълния размер на данъка, е предвидена отстъпка в размер на 1%, но не повече от 1000 лв.

Изменен е и режимът за внасяне на авансовите вноски при корпоративното облагане. Данъчно задължените лица правят месечни или тримесечни авансови вноски за корпоративния данък на базата на „прогнозна данъчна печалба” за текущата година. Въведени са и нови формули за изчисляване на месечните и тримесечни авансови вноски.

Важно е да се знае, че от тази година авансови вноски ще правят само фирми, чиито обороти за предходната година са надхвърлили 300 хил. лв. Фирмите с годишни обороти от 300 хил. лв. до 3 млн. лева. ще правят авансовите си вноски веднъж на тримесечие, а не както беше през миналата година всеки месец. Само фирмите с нетни обороти над 3 млн.лв. правят месечни авансови вноски. Определени са и нови срокове за внасяне на авансовите вноски по ЗКПО.

Декларирането на авансовите вноски с подаването на годишната декларация ще генерира задължения в данъчно-осигурителната сметка за всеки период поотделно.

От тази година е променена и декларацията по чл.88 от ЗКПО за намаляване на авансовите вноски. С подаването й фирмите ще могат да коригират размера на декларираните авансови вноски за 2013 г. Декларацията може да се подаде за текущия месец/тримесечие, ако е в срока за извършване на авансовите вноски. В случай че е подадена след него, тя поражда последици само за посочените в нея бъдещи периоди.

Повече информация на тема корпоративни данъци може да бъде намерена на сайта на НАП: www.nap.bg и да бъде получена на телефона на информационния център: 0 700 18 700, на цената на градски разговор.
*vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн