Внимание – измамници! Основните сценарии, които се използват за измама

STZAGORA.NET
От началото на годината до днешна дата на територията на област Стара Загора са подадени седем сигнала за измамени по телефона граждани. Пет от тях са регистрирани на територията на Стара Загора, един на територията на Чирпан и един в Раднево. При всеки един от случаите на потърпевшите се обажда непознат, най-често представящ се за доктор и заявява, че техен близък – роднина, дъщеря, племенник, внук са претърпели инцидент или катастрофа и се нуждаят от спешна операция, за която обаче трябва да платят определена сума.

Във връзка с това отново публикуваме информацията, разясняваща подробно най-често използваните схеми и сценарии от телефонните измамници, която трябва да достигне до по-голямата част от населението, като заостри вниманието и бдителността на възрастните хора и технит близки. Ако въпреки предупрежденията някой стане жертва на телефонна измама, нека незабавно да се обади на телефон 112 или да подаде сигнал в най-близкото районно управление „Полиция”. От съществено значение е гражданите да не се съгласяват да дават никакви пари на ръка, както и да не съобщават лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки.

Основните „сценарии”, използвани от измамниците, са следните:

„СПЕШНА ОПЕРАЦИЯ”
На стационарния ви телефон се чува плачещ глас, след него мъж се представя за лекар и ви съобщава, че ваш близък е пострадал и е необходима спешна операция, за която е нужна голяма сума. Обяснява ви се, че в противен случай ще последват усложнения и трайни увреждания. Мнимият лекар не прекъснато говори, не ви оставя да задавате много въпроси и не ви дава възможност да затворите телефона. Следва бърза уговорка да предадете на санитар парите, с които разполагате. На мястото на срещата идва човек, който се представя за санитар, много бързо отнема от ръцете ви приготвената сума, а понякога дори ви дава да говорите по мобилния му телефон с „лекаря”, за да ви увери, че на него трябва да предадете парите.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ:
Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно).
Свържете се с близките си.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка, не съобщавайте лични данни (име, ЕГН или адрес) или банкови сметки.

“ВНАСЯНЕ НА ГАРАНЦИЯ”
На домашния си телефон получавате обаждане, че ваш близък (син, внук, племенник) е задържан в полицията, защото е предизвикал катастрофа, при която е загинал възрастен човек или дете. Дават ви телефонен номер за да се свържете с “полицай”, “следовател” или “адвокат”, който потвърждава, че вашият роднина е задържан. Обещава да “уреди освобождаването му”, ако заплатите определена сума. Предупреждава ви да не се обаждате на никого, “за да не развалите работата”. Определя ви среща, за предаване на сумата. Възможно е и да поиска и да закупите ваучери за мобилни телефони и да им издиктувате кодовете.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ:
Веднага позвънете на тел. 112 (избира се безплатно), за да проверите дали има такава катастрофа и дали Вашият роднина наистина е задържан.
Свържете се с близките си.
Не се съгласявайте да давате никакви пари на ръка – гаранциите се заплащат по банков път.

„ПЕЧАЛБА ОТ ТОМБОЛА ИЛИ ТЕЛЕВИЗИОННА ИГРА”
На мобилния ви телефон се обажда енергичен глас, който се представя за служител на мобилен оператор. Информира ви, че сте спечелили голяма парична награда(няколко хиляди лева) или, че сте определен за участие в томбола или лотария между неговата телекомуникационна компания и известни вериги магазини за черна и бяла техника. За да получите печалбата,  трябва да закупите ваучер за предплатена услуга към съответния оператор и да издиктувате кодовете за активиране на представителя на компанията. Обещаните награди са различни, в зависимост от стойността на закупения от вас ваучер: с ваучер до 40 лв. може да спечелите 500 лв., мобилен телефон, микровълнова фурна; ваучер от 60 до 120 лева ви дава шанс да играете за пералня, съдомиялна машина или климатик; а срещу закупен ваучер за над 120-130 лева получавате достъп до третото ниво на играта, където и наградите са най-привлекателни – плазмен телевизор, 7-дневна почивка в черноморски курорт, преносим компютър и т.н. След като закупите ваучерите и продиктувате кодовете им за активиране, контактите с вас се прекратяват.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ:
Препоръчваме Ви да не участвате в никакви форми на игри и договорки, предполагащи закупуване на ваучери и диктуване на кодовете за активирането им, на лица, които не познавате лично, независимо за какви се представят.

Не участвайте в никакви форми на улични игри. Откажете любезно и когато сте на безопасно разстояние позвънете на тел.112.

„БАЕНЕ ЗА РАЗВАЛЯНЕ НА МАГИЯ”
Извършват се от жени, обикновено възрастна и млада, които обикалят по домовете под предлог, че търсят да купят стари дрехи, вещи или храна. В хода на разговора казват, че на собственика на жилището или на техен роднина е направена магия и те могат да я развалят.

За да се развали магията, обикновено искат да им се предостави сума пари или златни накити, на които да баят. В процеса на “разваляне на магията” завиват парите или златните накити в кърпа (за по-убедително, заедно с техни лични пари или злато) и казват, че кърпата не трябва да се отвързва продължително време – от 2 часа до едно денонощие. При това с ловкост заменят кърпата със златото с друга, подобна, в която обикновено има завити изрезки от вестници, пакетчета носни кърпи, метални гайки или други. Заявяват, че след определеното време ще дойдат да приберат личното си злато и пари и си тръгват.
(Възможни са вариации)

“ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ” и “РЕМОНТ НА ЖИЛИЩЕ ПО ПРОГРАМА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ”
Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.

Измамниците, обикновено двама, намират възрастни хора, въвеждат ги в заблуждение, че са социални работници или общински служители, които могат да съдействат за увеличаване на пенсията или извършване на ремонт на жилището по европейска програма. По време на разговора искат от потърпевшия да плати малка сума пари за изготвяне на документите или да покаже известна сума пари – между 1000 и 2000 лв. за самоучастие в ремонта.

След като видят мястото, от където възрастният човек взема парите, единият от измамниците отвлича вниманието му (обикновено иска да пие вода или да използва тоалетната), а през това време другият извършва кражба.
(Възможни са вариации)

“НАЕМАНЕ НА КВАРТИРА”
Тези престъпления започват като измами и се довършват като кражби.

Измамникът, обикновено един, се свърза с възрастни хора, публикували обяви, че дават квартира под наем. Посещава адреса и извършват оглед на квартирата в присъствието на собственика. Заявява, че квартирата му е харесала и ще я наеме, както и че трябва да отиде да си вземе багажа от таксито, което ги чака пред входа.

Показва банкнота от 100 лв. на собственика и го моли да му развали пари, защото няма дребни, за да плати на таксиметровия шофьор.
След като види мястото, на което възрастният човек държи парите си, отвлича вниманието му като иска да пие вода или да използва тоалетната, а през това време извършва кражба.
(Възможни са вариации)

“ЗАЕМ НА ПОЗНАТ”
На улицата ви спира усмихнат младеж, който ви изглежда познат. Успява да ви убеди, че е син или внук на Ваш съсед. След приятен разговор споделя с вас, че не му достига неголяма сума (около 50 лв.), за да доплати някакво задължение (например ремонт на автомобил). Моли да му услужите, а той после ще ви закара до вкъщи и ще ви върне парите. Посочва колата си, пред която трябва да изчакате, докато той се разплати. Взема парите и не се връща.

КАК ДА РЕАГИРАТЕ:
Не давайте пари назаем без документ и свидетели или без поне да сте записали данните от документа за самоличност на „познатия”.

Ако въпреки предпазните мерки станете жертва на измама по описаните схеми, незабавно се обадете на тел. 112 – избира безплатно от всички телефони.

ОД на МВР – Стара Загора
*

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн