Стара Загора с награда „Шофар” на Организацията на евреите в България “Шалом”

STZAGORA.NET
Стара Загора ще бъде удостоена с наградата „Шофар” на Организацията на евреите в България „Шалом”, съобщи Красимира Готева – председател на РОЕ “Шалом” в Стара Загора, цитирана от Дарик. Призът ще бъде връчен на кмета Живко Тодоров. Тържествената церемония ще се проведе в неделя в София.

Наградата се връчва по повод 70 години от спасяването на българските евреи и почитане жертвите на Холокоста, както и за проявеното съчувствие, оказана помощ и активно противопоставяне на плановете на пронацисткото правителство на Царство България да изпрати българските евреи в лагерите на смъртта. Честването на годишнината е под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

Шофарът е древен еврейски духов инструмент, обикновено направен от рог на овен. В древността е използван като инструмент за сигнализация за свикване на хората и обявяването на важни събития, както и по време на война. Звуците на шофара, според легендата, разрушили стените на Йерихон (Jericho тръба).
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн