Гугъл пусна виртуалните си разходки из улиците на българските градове в Google Street View

STZAGORA.NET

Кадър от Google Street View от центъра на Стара Загора. Снимка maps.google.com

Технологията Google Street View, която позволява на интернет потребители подробно да разглеждат различни градове и местности от нивото на улицата, вече е активна и в България. Страната ни е 48-мата държава, присъединена към системата на компютърния гигант Google, съобщи Дарик.

Снимките, които започнаха преди повече от година, обхванаха цялата страна, включително голям брой села и отдалечени местности. В градовете са снимани не само улици, а и голям брой паркове и градинки, тъй като от Google са ползвали не само коли, а и велосипеди, приспособени със специалните си камери, които обхващат 360 градуса и по хоризонтал, и по вертикал.

Кола с камера на Гугъл Стрийт вю заснемаше старозагорските улици на 7 март 2012 г.

Google Street View, което буквално означава „Уличен изглед”, се включва автоматично през страницата на Google Maps и Google Earth, когато потребителят увеличи изображението до крайния му предел. Друг начин е потребителят да премести жълтото човече, което се намира в горния ляв ъгъл на екрана – там, където желае.

Целта на проекта е не само да задоволи естествения интерес на хората към околностите им, а също така и да помогне на различни бизнеси да се рекламират, обясни ръководителят на проекта Google Street View Улф Спицър. Потенциални купувачи или наематели на жилища могат да бъдат улеснени, ако системата бъде вградена в уебсайтовете на агенции за имоти, например, обясни Спицър и добави, че туризмът в древния италиански град Помпей се е покачил с 20%, откакто системата е била вградена в официалния им сайт.

Уличен изглед от кръстовището на Алана в Стара Загора. Снимка maps.google.com

Системата автоматично замъглява лицата на хората и номерата на колите, които са заснети в кадрите. Спицър също така обясни, че има линк в ъгъла на страницата на Street View, който позволява хората да се свържат с Google и да съобщят проблем, например ако видят себе си някъде и забележат, че това замъгляване е било пропуснато.

Ето какво каза Улф Спицър относно сигурността на проекта: „В различните държави има различни представи за поверителността. Обаче бих казал, че времената се променят, защото хората вече са свикнали с неговото присъствие и осъзнават какви са предимствата му. Страховете, които хората естествено са имали в началото, вече са изчезнали, защото са видели ползите от практическите му приложения”.

От Google планират да разширят системата си, като интегрират други проекти в него – например проекта им Google Art Project, в който има снимки с висока резолюция на произведения на изкуството. Идеята е това да бъде интегрирано в Street View, така че потребителите да разглеждат картини веднага щом се приближат до галерията, в която те се намират.

Още по темата:
* Автомобили на „Гугъл“, окичени с камери, ще снимат улични изгледи от Стара Загора (2012 г.)
* „Гугъл стрийт вю“ (градски изглед) вече снима в Стара Загора (2012 г.)
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн