Преглед на печата – вестник “Старозагорски новини”, четвъртък, 7 март 2013

STZAGORA.NET
Закъснява изграждането на автомагистрали “Тракия” и “Марица”, информира на първата си страница регионалният ежедневник “Старозагорски новини” след вчерашната среща в Казанлък между председателя на УС на АПИ Лазар Лазаров, представител на главния изпълнител на лот 4 на АМ “Тракия” – сдружение “Тракия 4″ и собственици на 40 строителни фирми-подизпълнители, неполучили заработените си средства (подробности – по-долу).

“Стартират кварталните събрания на ПП ГЕРБ”, е друг акцент от стр.1 на “Старозагорски новини”. Събранията ще се проведат от 7 до 12 март. На тях ще бъдат номинирани кандидатите за делегати на общинското събрание на 14 март в хотел “Мериан палас”, на което 300 души ще предложат кандидатите за народни представители, по информация от общинския председател Емил Христов. Подробности по предизборната подготовка на ПП ГЕРБ – във вестника.

На стр.2“В Раднево организираха благотворителен концерт за самозапалилия се Венцислав” – към гласуваните от Общинския съвет 4000 лв. в помощ на семейството му ще се добавят и приходите от билети, мартенички и флаери, получени от проведения на 1 март концерт в Общинския център за култура “Нончо Воденичаров” с участието на над 200 деца от различни школи и ансамбли. Оше на стр.2 – “БЛС и НЗОК нито се срещнаха, нито се разбраха” – становище на председателя на Регионалната лекарска колегия в Стара Загора д-р Георги Бакоев, след срещата му с председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов.

На стр.3 – Водещ материал: “Повече мощности в “Марица-изток” – от понеделник”. Становище на председателя на КТ “Подкрепа” в “Мини Марица-изток” Генчо Генчев, в което той настоява за намаляване на таксите за износ на ток, повишени от 1 януари и довели практически до спиране на износа, респективно – до спад в добива на лигнитни въглища в трите рудника на комплекса.

Друга публикация на стр.3: “Протестиращите от Стара Загора създават свой Граждански форум “Промяна”. Новината е съобщил Стоян Тодоров – един от координаторите на протеста в Стара Загора. Според него протестиращите, които вечер се събират в състав от 30-40 души пред сградата на EVN, нямат намерение да създават партия, но искат достъп до информация за монополите, общинските и държавните фирми, еврофондовете и различните видове финансиране.

На цялата стр.4 е публикувано голямо интервю на Йовка Николова с областния управител Недялко Недялков. В него той се спира на почистването на реките и състоянието на язовирите, на задачата за създаване на доброволчески отряди във всички общини до края на април, на състоянието на въгледобива в Мините и на перспективата за изграждане на блокове 9 и 10 в ТЕЦ 2, за което е създадено самостоятелно дружество. Подробно е засегната темата за изграждане на карго летище в Стара Загора с капацитет 150-250 хиляди тона товари годишно, за което също има създадена проектна компания и до седмица се чакат в Стара Загора представители на различни инвеститори. Недялко Недялков коментира подробно и напредъка към днешна дата по проектите за разширение на връзката на Стара Загора с магистрала “Тракия” и за тунел под връх Шипка.

На стр.5“750 цветни контейнера ще има в Стара Загора до края на април”. В централната градска част вече са поставени първите 27 комплекта с жълт, син и зелен цвят на “Екоресурс България” АД по договора й с Община Стара Загора. До края на април броят им ще нарасне до 250 комплекта, или общо 750 контейнера за разделно събиране на отпадъците. Целта е да бъде намалено количеството на смесените битови отпадъци за депониране, за които Общината плаща отчисления към екоминистерството до пускането на Регионалното депо през 2015 г. Още на стр.5 – “Македонеца ще лежи 18 години за убийство” – в публикацията става дума за казанлъшкия бандит Орхан Алиев Кьоров, затрил в края на октомври 2011 г. 37-годишен мъж от с.Копринка.

На стр.6“Въвеждат военно обучение в училищата и във ВУЗ” – информация от началника на Военното управление в Стара Загора полк.Зарко Шишманов. Проучва се готовността за връщането на военното обучение на учениците от 9 и 10 клас, както и във висшите училища. Завършилите курса по военна подготовка във ВУЗ ще полагат военна клетва, присвоява им се военно звание и се водят на военен отчет, съобщава полк.Шищманов. Това ще тушира загубата на елементарна военна подготовка на младите хора, създадена с отпадането на наборната военна служба през 2007 г. Още на стр.6 – О.р. полк. Стефан Пенев е новият-стар председател на областната организация на запасните в Стара Загора – за четвърти пореден мандат. На 8-я конгрес на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) отиват 11 делегати от Областния съвет в Стара Загора.

На стр.7 – голямо интервю на Росица Ранчева с проф.Иван Георгиев, декан на Стопанския факултет на Тракийския университет, преизбран за втори 4-годишен мандат. В текста проф.Георгиев се спира на възможностите за излизането ни от икономическата криза и на влиянието на проблемите в световната икономика върху България, на начините, по които науката подпомага бизнеса и на организационни въпроси на Стопанския факултет на ТрУ. Още на страницата - “Добре се развиват есенниците в областта, има пропаднали площи с рапица”.

На стр.8 – подборка от актуалните национални новини. Заглавията: “Организираната престъпност празнувала след оставката на Борисов”, “Странна сбирка в София издига кандидат за служебен премиер”, “Двама авери убиха общото си гадже, било бременно от единия”, “Взривиха магазин за техника в Ямбол” и др.

На стр.9 – спорт. Акцентите: “Заралията Димо Христов ще е главен съдия на Международния турнир “Злати Динев Ройдев” по свободна борба за момчета, който ще се проведе през уикенда (9 и 10 март) в Гълъбово. На мемориала се очакват борци от половин Европа; “Казанлъшките таекуондисти от клуб “Кентавър” се завърнаха с две шампионски и две вицешампионски титли от Сърбия”. Турнирът в Белград е бил с участието на представители на Сърбия, България, Гърция и Македония; “Тракийският университет” от мъжката “А” баскетболна група прекъсна победната си серия при гостуването си на “Академик” Пловдив (61:85)

На стр.10 – Справочник.

На стр. 11Група поклонници от Стара Загора се поклониха пред мощите на наши просветители в Рим – публикация на цялата страница от Петьо Нейчев.

На стр.12“Уникален фест ще превърне Стара Загора в геймърска столица през лятото” – за геймърския фестивал PlayExpo Zara Summer в общинската спортна зала “Стара Загора” на 15 юни, организиран със съдействието на Туристическия информационен център към Община Стара Загора. Фестивалът, за участие в който може да се запише всеки на посочения в публикацията интернет-адрес, ще бъде продължение на международното събитие на PlayExpo, което ще се проведе на 6 и 7 април в Зимния дворец на спорта в София с награден фонд над 20 000 лв.

В рубриката “Между нас да си остане” – Руслан Мъйнов е в Стара Загора, репетира с оркестъра на Операта за големия Осмомартенски концерт; в Операта репетира и комикът Мариан Бачев за участието си в премиерен мюзикъл от афиша за април; Ново заведение в Стара Загора – “Зелената къща” предлага здравословни храни.
* * *

Подробности в някои от публикациите:
„Закъснява изграждането на АМ “Тракия” и “Марица”. Строителни фирми чакат 4.5 млн. лв. за свършена работа”, е водеща тема в днешния брой на всекидневника „Старозагорски новини”, цитиран от Агенция “Фокус”. Над 4.5 млн. лв. имат да получават около 40 строителни фирми, участвали в изграждането на лот 4 от автомагистрала “Тракия” и лот 2 от автомагистрала “Марица”, за свършена работа. Това стана ясно вчера на специална среща в Казанлък, където се събраха собственици на ощетени фирми (голяма част от Старозагорския регион), Иван Иванов, представител на главния изпълнител на лот 4, и инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). На специални табла в залата бяха изложили заявления, молби, документи, подадени до различни институции с искания за решаване на проблема им. “Подизпълнителите на автомагистрала “Тракия”, лот 4 и автомагистрала “Марица”, лот 2 не са получавали плащания за извършена работа от девет месеца насам, някои дори от година”, каза един от организаторите – Айдън Даул от Казанлък. Той категорично подчерта, че исканията нямат политически умисъл, а става дума за малък и среден бизнес, който умира, защото хората не са получили парите. Строителните предприемачи поискаха от Агенция “Пътна инфраструктура” да има подкрепено с документ решение на проблема – това, което е реално изработено, да бъде платено. “Далеч съм от мисълта да бягам от отговорност, но трябва да обясня, че Агенцията не е страна в случая. Тя има сключен договор с главния изпълнител сдружение “Тракия 4″. Въпреки това съм изискал да се направи списък на фирмите, които чакат плащания, и главният изпълнител да направи споразумение с график за плащане. Безумие е, след като някой е работил, да не му се плати”, коментира Лазар Лазаров. Предприемачът Жеко Янев, собственик на старозагорската фирма “Гарант”, съобщи, че имал уговорка до 15 декември м.г. всичко да му бъде платено. След като това не станало, той потърсил съдействието на Лазаров и му превели определена сума. На срещата стана ясно, че почти всички от присъстващите са сключили договори с фирма “Пътища Стара Загора” ЕАД, а тя не фигурирала в сдружението изпълнител на лота.

„Повече мощности в “Марица-изток” – от понеделник”: “От началото на другата седмица очакваме да бъде повишено натоварването на мощностите на топлоелектрическите централи в комплекса “Марица-изток”, съобщи Генчо Генчев, председател на КТ “Подкрепа” в “Мини Марица-изток”. Според него това може да стане за сметка на намаляване участието на други източници на енергия. “Очакваме да се вземат още някои решения, като например намаляването на таксите за износ на ток”, допълни Генчев. Повишението им от 1 януари т.г. довело практически до спиране на износа, което пък се отразява зле на всички по веригата. В момента в “Мини Марица-изток” се добиват намалени количества въглища, заради по-малките поръчки от страна на централите.
*

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн