С тържествена заря-проверка завърши честването на Освобождението в Стара Загора

STZAGORA.NET

С тържествена заря-проверка завърши снощи празничната програма на Община Стара Загора за отбелязването на 135-та годишнина от Освобождението на България от османско робство.

Под звуците на музиката на Военния духов оркестър на площада пред общината заеха мястото си шест представителни роти на Втора механизирана бригада. Там пристигна и факелното шествие на ученици от старозагорските училища, което тръгна в 18,30 ч. от парк „Александър Стамболийски”.

Командирът на съединението бриг.ген. Любчо Тодоров прие строя и покани на трибуната официалните лица и гости. В краткото си слово той призова да не забравяме героизма на хилядите знайни и незнайни синове и дъщери, отдали живота си под сивола на Самарското знаме.

Литературна композиция за празника представиха актьорите от Драматичен театър „Гео Милев“ Елена Азалова и Христофор Недков.

Пред смълчаното множество вечерната проверка припомни поименно героите, загинали за национално освобождение. Паметта им беше почетена с едноминутно мълчание и падане на колене. Всички на площада заедно запяха химна на Република България.

На фона на траурния марш на Българската войска “Покойници”, войници поднесоха гирлянда на славата на Паметника на защитницте на Стара Загора в парк “5 октомври”.

Вечерта завърши с празнични салюти салюти и илюминации.

Още по темата: Стара Загора отбелязва 135-годишнината от Освобождението на България

#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн