Преглед на печата – вестник “Старозагорски новини”, понеделник, 4 март 2013

STZAGORA.NET
Агенция “ФОКУС”
“Хиляди на Шипка, политиците не дойдоха”, е водещата тема в днешния брой на вестник Старозагорски новини. Над 10 хиляди българи се качиха на легендарния връх Шипка вчера, за да почетат паметта на загиналите за свободата на България. Над 7-километрова колона от автомобили доведе на върха стари и млади от близо и далеч, за да станат съпричастни към подвига на опълченците.

Настроението на хората беше приповдигнато и празнично. “Дойдохме от едно малко градче – Тервел, за да видим върха, ние сме българи”, с гордост обясниха две десетинагодишни момчета, развели национални трибагреници. Двегодишната Калина пък за пръв път изкачи върха с мама и тате, за да се закърми с българщина и национална гордост. Групи от младежи и девойки, всички с националния флаг или Самарското знаме, атакуваха върха, пеейки националния химн, “Тих бял Дунав”, “Вятър ечи, Балкан стене” и други възрожденски песни. Непознати хора се поздравяваха с радостни усмивки, разминавайки се по тесния път към върха, обединени от общата идея – да устоим, че сме българи.

Нито един политик не се появи в навалицата нагоре. Нямаше представители нито на партии, нито на институции. Властта, доколкото я има, явно предпочете традиционните чествания в градовете. На официалната церемония присъстваха още Генералният консул на Русия в Русе Владимир Климанов, областните управители на Стара Загора Недялко Недялков и на Габрово Мариян Костадинов, кметиците на Габрово Таня Христова и на Казанлък Галя Стоянова, и др.

Близо 300 души излязоха на поредния протест срещу монополите в Стара Загора в деня на националния празник 3 март, продължава вестникът с другата важна тема от вчерашния ден. Oколо 11.00 часа те се събраха с плакати и национални знамена пред сградата на EVN. Няколко от тях носеха метли, с които “да изметат всички, които не са си на мястото” – монополите, политиците и тези, които работят за себе си и пречат на кадърните. Хората издигнаха плакати “Народът не преговаря” и “Искаме достоен живот”.

Протестиращите за пореден път поискаха да се намали цената на тока, а парламентът да продължи да работи, за да бъдат направени промени в избирателния закон. Сред политическите искания бяха още мажоритарен вот, отзоваване на народни представители, съдебната власт да бъде отделена от политическата власт, да има 50% гражданско участие в държавните регулаторни комисии. Участниците в протеста настояваха и да бъде съставен програмен кабинет, който да извършва контрол и да работи в тясно сътрудничество с Обществения съвет на протестиращите.

Шефове на болници се срещнаха потайно с управителя на НЗОК, разбираме още от страниците на вестника. Броени часове след протеста на старозагорските медици срещу лимитите в болниците и “за” оставка на шефа на Националната здравноосигурителна каса, вечерта на 1 март, в почивна станция на Старозагорските минерални бани, се е провела среща между представители на Сдружението на областните многопрофилни болници за активно лечение с управителя на Касата д-р Пламен Цеков.

Старозагорската болница “Киркович” е била представена от изпълнителния директор д-р Петър Атанасов и от заместника му д-р Живко Желязков. На обсъждането, свързано с тревожното състояние в здравните заведения в страната, управителят на НЗОК е разяснил новата методика и успокоил шефовете на големите болници, че всичко заработено ще им бъде платено.

Кмет и протестиращи от Казанлък поискаха разсрочване на сметките за ток, е още един акцент от днешното издание на вестника. По инициатива на кмета на община Казанлък Галина Стоянова на 1 март т.г. в Казанлък се проведе тристранна среща, в която участваха представители на “EVN-България” ЕАД и на протестиращите срещу високите сметки за електрически ток казанлъчани. След като всеки представи своята позиция по казуса, който разбуни цяла България, включително и Казанлък, кметът Галина Стоянова подкрепи исканията на протестиращите и предложи на “EVN-България” ЕАД да бъдат разсрочени сметките на хората, без да се начисляват лихви. Същото да важи и за Община Казанлък, която за уличното осветление в града по последна фактура трябва да заплати на дружеството над 25 000 лв. повече спрямо предходния месец. Йорг Золфелнер се ангажира през следващата седмица “EVN-България” да представи на Общината споразумение, което да касае повдигнатите на срещата въпроси.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн