Стара Загора отбелязва 135-годишнината от Освобождението на България

STZAGORA.NET

Цялото ръководство на Община Стара Загора, народни представители, общински съветници, представители на политически партии, общественици и граждани се включиха в програмата за отбелязването на Националния празник в областния град.

С празнична украса, почетен караул от Старозагорския гарнизон, изпълнение на химна на Република България и вдигане на националния флаг започна общоградското честване на площада пред община Стара Загора.

“В славната история на България има много дати, с които можем да се гордеем. Но датата, която събира всички емоции, чувства и идеали е 3 март 1878 година. На тази дата преди 135 г. България извоюва своята свобода. Това е датата, на която се сбъднаха идеалите на Левски, Ботев, Раковски и хилядите герои, загинали за българската свобода”, обърна се към хората на площада кметът на Стара Загора Живко Тодоров. – “Никак не е било лесно тогава да изградиш държава и да я пазиш. Не е лесно и днес, имаме своите проблеми на съвремието. Но нашият силен български дух ще пребъде, защото се е доказал във вековете. Пазете го и го предавайте на поколенията. Нека България да е жива и да пребъде!”, завърши кметът. Той поднесе венец на Паметника на защитниците на Стара Загора в парк „5 октомври“.

Цялото ръководство на общината се включи в церемонията по поднасяне на венци и цветя на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора. На Мавзолея–костница „19 юлий 1877″ в ритуала участва зам.-кметът Иванка Сотирова, на Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин – зам.-кметът Йордан Николов, на Паметника на загиналите войни в Джуранлийския бой – председателят на ОбС Емил Христов и Паметника на загиналите във войните старозагорци – секретарят Цена Велкова и зам.-кметът Янчо Калоянов.



Тържественият ритуал за поднасяне на венци и цветя на Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора” започна в 11,30 ч. След прозвучалите стихове за празника слово произнесе командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бриг.ген. Любчо Тодоров.

“Без Руско-турската освободителна война нямаше да го има нито Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г., нито българската независимост, обявена през 1908 г. Сега, по повод 135-годишнината от Освобождението, с благодарност отбелязваме значението и усилията на руските, румънските, сръбските и финландските войски, и на българското Опълчение за възкръсването на българската държава на европейската политическа карта”, каза бриг.ген. Тодоров.

В подножието на монумента бяха положени венци и цветя от името на Община Стара Загора, Старозагорския военен гарнизон, Общинския съвет, Областния управител, парламентарната група на Коалиция за България и парламентарната група на партия Демократи за силна България.



На площада пред Общината в 12.00 часа започна концерт–спектакъл на Академичния фолклорен ансамбъл при АМТИИ – град Пловдив, а Общинският духов оркестър ще изнесе концерт от 18.00 часа.

Трийсет минути по-късно е началото на факелното шествие на ученици от старозагорските училища, което ще премине от парк „Александър Стамболийски” до площада пред Общината.

Празничният ден ще завърши с тържествена заря-проверка с илюминации от 19.00 часа на площада пред Общината.

Както и миналата година, общинското ръководство осигури за тържествата на връх Шипка 5 безплатни за гражданите автобуса, които тръгнаха в 7,30 от площада пред общината. Автобуси бяха осигурени и за церемонията на Мемориалния комплекс “Бранителите на Стара Загора”.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн