Старозагорска област е четвърта в страната по средна работна заплата

STZAGORA.NET
По предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ) наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора към края на декември 2012 г. се увеличават с 0.8% спрямо края на септември 2012 г., като достигат до 96 865.

Спрямо края на третото тримесечие тримесечие на 2012 г. наетите лица в обществения сектор намаляват с 0.8% (до 30 010), а в частния сектор се увеличават с 1.5% (до 66 855).

В края на декември 2012 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Стара Загора са с 3.2% или с 3 239 по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като намалението на наетите в частния сектор е с 4.3%., а в обществения сектор наетите по трудово и служебно правоотношение намаляват съответно с 0.8%.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. средната месечна заплата за областта намалява спрямо предходното тримесечие на 2012 г. с 0.4% до 806 лева. За обществения сектор средната месечна заплата е 1 135 лв., а за частния – 654 лева.

През четвъртото тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата за Старозагорска област нараства с 8.6% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2011 година.

В сравнение с останалите области на страната през четвъртото тримесечие област Стара Загора е на четвърто място по показателя средна работна заплата. Най-висока средна месечна работна заплата получават наетите в областите София(столица) – 1074 лв., София(област) – 816 лв. и Враца – 811 лева.

Данните са получени от тримесечното Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, което има за цел да изследва текущото състояние и динамика на основни аспекти на пазара на труда. Наблюдението е репрезентативно, като се използва стратифицирана случайна извадка от предприятия. Генералната съвкупност се стратифицира по следните критерии: териториален признак – 28 административни области, икономическа дейност по КИД – 2008 и размер на предприятието според броя на наетите лица.

Методологията на тримесечното наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд, както и актуални данни, могат да бъдат намерени на интернет страницата на НСИ – http://www.nsi.bg/otrasal-metodologia.php?otr=26.

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн