Преглед на печата – вестник “Старозагорски новини”, четвъртък, 28 февруари

STZAGORA.NET
Водещото заглавие на в. “Старозагорски новини” е “Медици излизат на протест днес”. Решението да се участва в организирания от Българския лекарски съюз протест е взето вчера единодушно от Медицинския съвет на МБАЛ “Киркович”. Събитието под надслов “За здравето и оцеляването на нацията” е от 16 ч. днес пред РЗК – Стара Загора. Искането е за оставка на управителя на НЗОК д-р Пламен Цветков.

На стр.1 е поместена и информацията, че Окръжна прокуратура – Пловдив и НАП са влезли на проверки в дружества на “EVN България”. Има и голяма снимка на светещите в бяло и червено Пижо и Пенда пред сградата на Община Стара Загора.

На стр.2 е публикуван обширен анализ на ексдиректора на Мините инж.Щерьо Щерев, озаглавен “Предстоящи проблеми пред комплекс “Марица-изток” и българската енергетика”. Тези проблеми минният се крият в настъплението на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), които се ползват с предимство по закон, и ядрените блокове с неуправляема мощност от 1000 мегавата. В страната ще се появи излишък на енергия при средноденонощна температура над 15 градуса и липса на износ на ток, а ТЕЦ-овете в “Марица-изток” от базови ще се превърнат в подвърхови и ще работят само при проблеми в ядрените блокове и ВЕИ-тата, което може да доведе до техния фалит, е тревогата на специалиста. През тази зима в комплекса са останали неизползвани около 1000 мегавата инсталирани мощности, сочи той. В редакционна бележка вестникът пита защо у нас токът от ВЕИ-та вече надхвърля 25%, след като изискването на ЕС е към далечната все още 2020 г. делът му да е едва 20%.

На стр.3 са цитирани мненията на старозагорските депутати Пламен Русев от ГЕРБ и Иван Иванов от ДСБ, че новоприетите вчера промени в Закона за енергетиката ще решат част от исканията на протестиращите. Цената на тока ще се промня няколко пъти годишно, ще има и граждански контрол върху работата на ЕРП-тата. “Пуснаха шефа на Инспекцията по труда срещу 10 000 лв. гаранция” е друга новина от стр.3. Съобщено е и за поредната разбита тракийска гробница в могила между Павел баня и с.Габарево.

Стр.4 е посветена изцяло на самозапалилия се от мизерия и нищета радневец Венцислав Василев. Съобщава се за решението на Община Раднево да подпомогне близките му с 4000 лв.

На стр.5: “36 безработни ще обгрижват над 70 души в Община Стара Загора”. Стартира шестата социална услуга на Община Стара Загора – “Помощ в Дома за лица с увреждания”, по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. Ще бъдат предоставени три типа услуги – за лична помощ, за социална подкрепа и за помощ при социално-битови дейности. Кандидатите за лични асистенти ще се набират от 4 до 15 март в Общината. Те ще получават по 2 лв. на час за работата си. На страницата е поместена и информация за това, че КНСБ за втора поредна година обучава в 3-месечен курс, започнал от 26 януари, безработни за болногледачи. Третата новина е, че в “Ремотекс” – Раднево леярите ще работят със специални обувки с подметки, устойчиви до 300 градуса. И този проект се осъществява с финансова помощ от ОП “Развитие на човешките ресурси”. Безвъзмездната помощ е 141 828 лв.

На стр.6: “Гради се нова детска градина и общностен център” за ранно детско развитие в Стара Загора. Сградата е достройка към бившия Административен център “Изток” и още по-бивша детска градина №5 в района на “Чайка”. Строежът вече излиза от кота 0, основите са положени и започва градежът във височина. Стартиралото на 4 декември строителство трябва да приключи до 1 май. Капацитетът на детската градина ще бъде 100 деца от 3 до 6 години, разпределени в 4 групи. Още на страницата: “Община Братя Даскалови” – с малко по-голям бюджет от миналогодишния”.

На стр.7 е публикувана статия с автор Ирина Минева, председател на Сдружение “Руски клуб” – Стара Загора по повод навършването на 3 март на 135 години от края на освободителната Руско-турска война. Публикувано е и поздравление от името на Руския клуб до всички старозагорци по случай годишнината от Освобождението. На страницата има и информация за програмата за честването на Трети март в община Казанлък.

На стр.8: подборка от актуалните национални новини.

На стр.9: спорт. Водещото заглавие е “Берое” почва партньорство с английския “Блекбърн” и португалския “Олянензе”. Младите зелено-бели футболни таланти ще играят на международни турнири в Португалия и Сан Марино. Следващата новина е, че от днес националните състезатели Мила Иванова и Владимир Шишков от старозагорския Спортен клуб “Бадминтон” се включват в Откритото първенство на Холандия до 19 г. То ще се проведе до неделя, 3 март, в холандския град Харлем. Другите две заглавия са “Казанлък волей” стартира с лесна победа за Купа България” и “В зимната подготовка “розите” са с победа, 3 хикса и 3 загуби” (Югоизточна футболна “В” група).

На стр.10: Справочник

На стр.11: разказ от първо лице: студентката по екология в Тракийския университет Пламена Димитрова разказва как продава бижута ръчна изработка, които баба й Пенка прави, и закупува с получените пари храна за безстопанствените кучета в старозагорския приют. Пламена има сайт http://krasivibijuta-istinskakauza.alle.bg/ и страница във Фейсбук. За каузата помагат както приятелите й, така и членовете на семейството й. Бижутата могат да се видят в сайта и да се поръчат на тел.0894 021 074. Неа страницата още – телевизионната програма за днес на основните български телевизии.

На стр.12: “Автентичните мартеници са на път да си отвоюват заралийския базар”. В рубриката “Между нас да си остане” – посещение на ректора на Софийския университет “Св.Климент Охридски” проф.Иван Илчев в Регионалния исторически музей в Стара Загора; ЧРД на най-младия учител в ГПЧЕ “Р.Ролан” Никола Атанасов, специалист по изобразително изкуство; ЧРД на касиерката на в. “Старозагорски новини” Павлина Иванова.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн