Граждански клуб ЛИПА е за устойчива промяна (декларация)

STZAGORA.NET
В редакцията на stzagora.net се получи следната декларация от Граждански клуб “ЛИПА”:

Ние, членовете на Граждански клуб ЛИПА Стара Загора, подкрепяме категорично справедливите искания на българските граждани, излезли масово на протести и вярваме, че гражданската енергия ще катализира процесите за разрешаване на дълго време трупалите се проблеми и противоречия. Заедно с това наблюдаваме с безпокойство при продължаващите улични протести липса на разумни, приемливи алтернативни решения и разнопосочни послания от партии, организации и движения. С желание да дадем своя принос за постигане на исканата от всички устойчива промяна с използване на цивилизовани средства, се обявяваме и призоваваме за:

* Постигане на национално отговорен консенсус за съхраняване на основните опори на стабилност на държавата, в т.ч: запазване на валутния борд, запазване на евроатлантическата ориентация, спазване на международните договори, по които България е страна, запазване на финансова стабилност и предвидимост.

* Подобряване на бизнес средата и предприемане на бързи мерки за реална подкрепа на националния бизнес, което ще съдейства за повишаване на заетостта и за увеличаване на работните заплати. Това, според нас, е единствено правилният подход за решаване на основния проблем, предизвикал протестите – високата безработица и ниските доходи.

* Преглед и ревизия на антимонополното законодателство; въвеждане на системен и засилен контрол с широко и активно гражданско участие върху дейността на всички монополи, независимо от националността и сферата им на дейност, които, освен че превърнаха българските граждани в крепостни селяни, задушават и поставят на колене българския бизнес.

* Промяна на изборното законодателство, за да се спре възпроизвеждането на статуквото след всеки избор, с въвеждане на:

- Механизъм за участие в изборите с граждански листи при равнопоставеност на гражданските организации с политическите партии.
- Силен мажоритарен елемент при всички видове избори.
- Задължителна отчетност на всички избраници пред избирателите и въвеждане на възможност за отзоваването им чрез опростена процедура.
- Обмисляне на образователен ценз за основно образование на избирателите, което рязко ще намали изборната корупция и търговията с гласове.

* Засилено гражданско участие в работата на управлението и институциите на различните нива. Но само при разработване на ефективен механизъм, с ясни правила за определяне на легитимността на представителите на гражданските структури и определяне на конкретните им правомощия. В противен случай гражданското участие ще затрудни, а е възможно и да блокира работата на самите органи.

Опасяваме се, че взети под натиск бързи популистки решения могат още повече да задълбочат проблемите.

Нека бъдем отговорни към утрешния ден на децата ни и на България!
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн