Преглед на печата – вестник “Старозагорски новини”, сряда, 27 февруари 2013

STZAGORA.NET
Водещото заглавие на вестник “Старозагорски новини” днес е “Задържаха шефа на Инспекцията по труда” (подробности – вижте по-долу). На първа страница е поместен и материал за радневеца Венцислав Василев, който вчера се самозапали на портала на Община Раднево (подробности – също в отделен текст по-долу).

На стр.2: Стопанският факултет при Тракийския университет преизбра декана си проф.д-р Иван Георгиев на отчетно-изборно събрание вчера; Американски работодатели търсят наши студенти по програмата за културен обмен Work and Тravel, като през тази година броят на работните оферти се е увеличил с 20%; Започва модернизацията на пречиствателната станция за отпадни води на Казанлък – проектът е на стойност близо 23 млн.лв.

На стр.3: Протестиращите от Стара Загора умуват за 3 март; Председателят на Общинския съвет в Стара Загора: “Благодарим за европейското поведение на протестиращите старозагорци”; Лекарският съюз гласува с мнозинство оставката на шефа на НЗОК д-р Пламен Цеков; Декларация на Общинския съвет на БСП във връзка със задържането на Камен Маринов.

На стр.4: От 1 март плащаме местни данъци с отстъпка; Жребият за търговия със слънчеви очила и сладолед на открито е на 5 март; Над 600 хил.лв. инвестиции в Казанлък предвижда “ВиК” ЕООД – Стара Загора; Болните от варицела се увеличават, но няма пик

На стр.5: Семейство Стоянови от Стара Загора си събра стотинките и ги дари за болно дете – Вероника Здравкова от СОУ “Максим Горки”; 68 старозагорски ученици от I до IV клас участваха в Московската математическа олимпиада – по информация на Евтим Кънчев, председател на Дружеството на математиците “Иван Салабашев”.

На стр.6: Модернизират нови земеделски стопанства в областта с европари – 7 проекта от областта ще получат общо 755 479 лв. безвъзмездна помощ по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони. Бенефициентите ще станат ясни след края на финансовата година. Парите са за складове и техника за земеделието и животновъдството. За цялата страна безвъзмездната помощ е в размер на 24,2 млн.лв.; “Въведение в глобалното здраве” – нова избираема учебна дисциплина в Медицинския факултет на Тракийския университет” – подробна публикация с автор доц.д-р Ю.Маринова, дм.

На стр.7: Авторът на романа “Кастинг за месия” Петър Делчев: “Във всяко поколение съществува синдромът на апокалипсиса” – голямо интервю на Росица Ранчева с нашумелия български автор. България отново ще бъде буферът между Изтока и Запада; гладните бунтове, включително и сред днешните имащи, ще започнат през 2022-2024 г., прогнозира Петър Делчев.

На стр.8 е представена подборка от актуалните национални новини.

На стр.9 – спорт: Пореден успех за баскетболистите на “Тракийският университет”; “Берое” взе своето 11-то ново попълнение – френския халф Игор Джоман; 3 шампионски титли и 1 сребро спечелиха хвърлячите от Лекоатлетически клуб “Цветанка Христова” – Казанлък, на Зимния шампионат по хвърлянията в Казанлък; Алпийския атлетически клуб “Казанлък” ще учи малчугани на спортно катерене.

На стр.10: обяви.

На стр. 11: Съюзът на офицерите и сержантите от запаса в Стара Загора дари на Регионалния исторически музей снетото си от употреба знаме; 665 рисунки на млади автори от 54 училища и школи от цяла България участваха в шестото издание на Националния конкурс “Наследници на Дечко Узунов” в Казанлък, посветен на 114 г. от рождението на големия български художник.

На стр.12: “Вълшебникът от Оз” пристига в Кукления театър – преди премиерата от 19 часа тази вечер на постановката на проф. Боньо Лунгов. В рубриката “Между нас да си остане” – ЧРД на Гочо Митков, хлебопроизводител от “Румдо 73″; Старозагорската хип-хоп формация “The Scary ShadowZzz” и DJ YANGFETISH гостуват на тазвечершното парти в старозагорския SL-Club.

Подробности по някои от основните теми във вестника, представени от Агенция “ФОКУС”:

„Задържаха шефа на Инспекцията по труда”: Директорът на Областната инспекция по труда в Стара Загора Камен Маринов е задържан, съобщиха от полицията. Срещу 36-годишния старозагорец е повдигнато обвинение по чл. 282 от НК за престъпления по служба. Според разследващи шефът на инспекцията принуждавал работодатели да сключват договори за трудова медицина с определена фирма, близка до него, и тя е сключила договори с над 70 дружества за задължителни прегледи на персонала. Маринов е бил задържан вчера около 8.15 часа в апартамента си в кв.”Трите чучура – юг”. Часове по-късно съпругата му потвърди ареста. Антимафиотите от сектор “Борба с организираната престъпност” са претърсили жилището и офиса му, където са открити и иззети документи, свързани с разследването. Открити са и златни маркови часовници. Засега Маринов е задържан за 24 часа. Очаква се да бъде поискана 72-часова мярка “задържане под стража”. Досъдебното производство е под наблюдението на Окръжна прокуратура – Стара Загора, а работата по документиране на дейността продължава, уточниха от полицията. Камен Маринов оглави Областната инспекция по труда по времето на Тройната коалиция през юли 2007 г. За него най-напред се говореше, че е човек на Емилия Масларова, но после стана ясно, че бившата социална министърка не го долюбва особено и отношенията им са обтегнати. Маринов обаче запази работата си и при новата власт на ГЕРБ. Самият той никога не е крил, че е в много добри отношения с настоящия социален министър в оставка Тотьо Младенов, който преди това беше подчинен на Масларова в ресорното министерство. Маринов беше неотлъчно до него при всяко негово идване в Стара Загора и региона. Преди да стане шеф на инспекцията, Камен Маринов е работил като служител в Административно бюро “Център” към Община Стара Загора, когато тя се управляваше от кмета д-р Евгений Желев. Според негови колеги от там отговарял за събиране на таксите от маси за продажба на различни стоки.

„Протестиращите от Стара Загора умуват за 3 март”: “Имаме желание да внесем искане в Общината за разрешение на 3 март да се съберем пред сградата на EVN и оттам да отидем до паметника на Ботев, пред който да положим цветя и да се поклоним.” Това съобщи снощи на поредния протест в Стара Загора Станислава Канева. Все още обаче това не е сигурно, умували и за включване в големия протестен митинг, който се готви навръх 3 март в София. Пред тридесетината души, събрали се в дъждовната вечер, Канева разчупи символично една питка хляб на две парчета и обясни, че с по-голямото се хранят политиците, а малкото късче оставало за народа. “Храним се само с хляб, за салам нямаме пари”, обясниха митингуващи. Те отново изразиха желанието си да бъдат изпълнени исканията, записани на срещата в Сливен.

„Радневец се запали в общината”: Мъж се самозапали вчера на портала на Община Раднево, съобщи пресаташето Петя Вълева. 53-годишният Венцислав Василев пристигнал пред сградата около 15 часа. Влязъл до портала. Там го познавали, тъй като бил социалнослаб и работел по програми за временна заетост. Преди да влезе навътре обаче, драснал клечка и избухнал в пламъци. “Запалил се е пред жената на портала. Всички сме в шок”, разказа Петя Вълева. “Първоначално помислих, че миризмата и димът в сградата са от някой изгърмял калорифер, въобще не можех да предположа, че е от човешка плът”, ужасена допълни Вълева. Хора, които били наблизо, се втурнали да го гасят и повикали Пожарната. Като дошли огнеборците, мъжът вече бил увит в одеяло и те успели окончателно да загасят живата факла. Пристигнала и линейка и пострадалият бил транспортиран в Радневската болница. По неофициална информация, мъжът има 70% изгаряния. Вече е транспортиран в Клиниката по изгаряния в Пловдив. Венцислав живеел в общинско жилище с жена на семейни начала. Все още не е ясно с какво точно се е залял Венцислав преди да си драсне клечката. Според пожарникари е леснозапалима течност, но каква точно, ще установи експертизата. Междувременно стана ясно, че 37-годишната Катя Динева, също от Раднево, която беше обявила, че ще се самозапали по време на протеста на 1 март, се е отказала от решението си. Жената, която има две висши образования, мизерствала от две години със семейството си, след като бизнесът й с продажба на закуски фалирал.
*

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн