Автор и издател станаха носители на наградата на Фондация “Митрополит Методий Кусев”

STZAGORA.NET

Доц.д-р Цочо Билярски, съставител на сборника “Виновниците за погрома на България през 1913 година” (в средата на първата снимка), посветен на старозагорския митрополит Методий Кусев, и издателят на книгата Никола Григоров, водещ на предаването “Сите българи заедно” и редактор на едноименната поредица от книги, получиха снощи наградата на Родовата фондация “Митрополит Методий Кусев” – бронзов плакет с лика на митрополита, по случай 175 години от рождението на големия духовния водач и будител, един от най-изявените патриоти в Българската православна църква, оглавявал Старозагорската епархия в началото на ХХ век и създател на парка-емблема на Стара Загора, наречен днес на неговото име.

“Празник за Стара Загора е в тези трудни времена да имаме тази среща и представянето на книгата за Методий Кусев. Искам да благодаря на г-жа Радка Кусева и на Фондация “Митрополит Методий Кусев” за тяхната изключителна настойчивост това събитие да се случи. Едноименната награда е една от значимите, които Община Стара Загора присъжда”, каза зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, връчвайки наградата на отличените творци.

Биографиите на двамата носители на наградата представи председателят на фондацията д-р Алекси Кусев.

Завършилият духовна семинария в Киев и духовна академия в Санкт Петербург митрополит Методий Кусев е първообразът на младия Глаушев от романа “Железният светилник” на Димитър Талев, сподели в разговор с изпълнилите залата на Регионалния исторически музей старозагорци авторът на книгата доц.Билярски. Симеон Радев непрекъснато цитира дядо Методий в труда си за строителите на съвременна България, старозагорският митрополит е писал дълги писма на американския президент Уилсън, бил е основна фигура във Втория църковно-народен събор, но неговият архив и спомени са изчезнали и след 1923 г. никой не ги е виждал, сподели още подробности доц.Билярски.

“Тази книга размества фигурите в българската история”, изрази мнението си на читател известния читалищен деец в Града на липите Иван Аяров.

Избрани цитати изпод перото на Митрополит Методий Кусев прочете изпълнителният директор на родовата фондация г-жа Радка Кусева.

*vvv

бутони към социални мрежи

1 коментар on “Автор и издател станаха носители на наградата на Фондация “Митрополит Методий Кусев””

  • Алекси Кусев wrote on 3 март, 2013, 18:40

    … неговият архив и спомени са изчезнали и след 1923 г. никой не ги е виждал, сподели още подробности доц.Билярски. Това е невярно цитиране на г. Билярски.
    Обратно е. Архивът му е много добре запазен и подреден. Липсва само негова автобиография!
    В публикацията липсва най-същественото. А именно документите, които са публикувани в книгата по повод погрома на България в Междусъюзническата война, нелицеприятните факти за антибългарската роля на руската дипломация предимно. Непубликувани досега негови анализи поради идеологизираната до идиотизъм българофобия за сметка на Русия. Много актуални днес, изводи и препоръки.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн