Общинският съвет прие рекордно висок бюджет на Община Стара Загора за 2013 година

STZAGORA.NET

С 39 гласа “за”, 1 “против” и 8 “въздържал се” общинските съветници приеха днес новия Бюджет 2013 на Община Стара Загора.

Преди гласуването кметът Живко Тодоров се обърна към старейшините със следните думи:

“Това, което всички заедно постигнахме през 2012 г., е успех за общината. Приключихме добре финансовата година с един сериозен излишък, който можем през тази година да насочим към инвестиционната програма, към инфраструктурни проекти. Освен това, без да вдигаме данъците в Стара Загора през 2012 г. и вдигайки минимално такса “Смет”, таксата за детски градини и някои технически услуги, успяхме да повишим събираемостта в бюджета, което е оценка за работата на финансистите от Общината.

По отношение на Бюджет 2013: Всички виждате, че почти няма община в България, която да не е повишила местните данъци и такси през тази година. Може би Община Стара Загора е единствената, в която не сме повишили никакви такси, нито данъците, нито такса “Смет” – знаете, че ОбС не прие моето предложение, въпреки че то беше обосновано. Бюджетът, който сега сме направили, е добър – за пръв път от години има толкова висок бюджет Общината [увеличен е с 12% в сравнение с миналогодишния (с 10 млн. лв. - до 95 млн.) - б.р.], има една добра инвестиционна програма, насочена предимно към образованието и подобряване на инфраструктурата в града. Вярвам, че хората ще оценят това. Общината може само да се гордее с този бюджет, който има, без да вдига данъци и такси през тази година.”

Председателят на групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет Пламен Йорданов каза следното:

“Стойността на парите във времето през 2013 г. се превръща в построяването на нови детски градини, в ремонт на училища, на детски ясли, спортни площадки, нови улици, инфраструктура и т.н. От 2008 г., когато безсърдечно е разпродавано общинско имущество и срещу това не се е правило нищо, нищо не се е построило, за пръв път през тази година имаме бюджет от 95 млн. лв., и то, както подчерта кметът – без да повишаваме никакви местни данъци и такси. Това е в резултат на честното, справедливо и прозрачно управление на бюджета през миналата година, на строгата финансова рамка, която всички ние определихме и подкрепихме с внушително мнозинство в началото на 2012 г., и благодарение на която днес започваме финансовата 2013 г. с 9 млн. лв. излишък. Смятам, че Бюджет 2013 ще промени облика на Стара Загора – с цялостен ремонт на бул.”Цар Симеон Велики”, построяване на чисто нова детска градина на мястото на бившата Вечерна гимназия и на чисто нова спортна зала, каквито не са строени от 20 години, ремонт на 11 училища, детски градини и ясли. През тази година ще превърнем Стара Загора в един добър град за живеене и ще можем да се гордеем, че сме старозагорци.

Предвидените приходи в Бюджет 2013 възлизат на 94,599 млн. лв., като все още съотношението е в полза на държавно делегираните дейности – 48,360 млн. лв., срещу 46,239 млн. лв. приходи за финансиране на местни дейности. Субсидията за държавно делегираните дейности е в размер на 42,828 млн. лв., разходите за тях са завишени с реализираните в края на 2012 година преходни остатъци в размер на 4,774 млн. лв.

През 2013 година са предвидени 16,027 млн. лв. за изграждане на значими обекти на територията на общината. С проекти по фонд „Козлодуй” на стойност 2,524 млн. лв. през пролетта на 2013 г. ще започнат ремонтни дейности за внедряване на мерки за енергийна ефективност в две училища и две детски градини, като съфинансирането от Община Стара Загора е 1,5 млн. лв. Предстои реализация на проекта за реконструкция на Централния общински пазар със средства по програма „Jessica” в размер на 2,7 млн. лв. С целева субсидия, получена в края 2012 г., от Републиканския бюджет са осигурени 1,079 млн. лв. за изграждане на Многофункционална спортна зала в СОУ „Иван Вазов”.

За ремонт на улици и тротоари са предвидени 4 млн. лв., за улично осветление – 1,8 млн. лв, за поддържане на чистотата – 7,318 млн. лв., за озеленяване и поддържане на паркове и градини – 900 000 лв. и др. В бюджета за тази година са заложени и 30 000 лв. за финансово подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. Най-голям е делът на бюджетните средства, предвидени за Образование – 41.19% и за Благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда – 18.95%.
*

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн