Преглед на печата – в.”Старозагорски новини”, четвъртък, 21 февруари 2013

STZAGORA.NET
„Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров: Старите муцуни в политиката отново се възползваха от хората”, е водеща тема в днешния брой на всекидневника „Старозагорски новини”. „За късмет Община Стара Загора няма в момента проекти, които да са в оценка, като изключим този за зелена и достъпна градска среда, за който вярвам, че скоро ще получим одобрение. Другите са със сключени договори и с верифицирани средства. Имаме в момента проекти, които са в процес на изпълнение, но те не зависят толкова от работата на централната власт, колкото от местната. Но има много общини, които в момента чакат оценка на проектите си, има много общини, които в момента чакат верифициране на средства и при всички тях ще се отрази негативно оставката на правителството.” Така вчера кметът Живко Тодоров отговори на питането на “Старозагорски новини” как промяната във върха ще се отрази на местната власт.

“За съжаление тази ситуация е добра само за Станишев и Доган. Те наистина по гениален начин успяват да печелят от това, което се случва. За пореден път доказаха, че за 23-годишният преход са усвоили всички хватки в политиката и вече успяват да се възползват от всяка една ситуация, за да се върнат на власт. Смятам, че има много граждани, които са в правото си да протестират поради накърнено чувство за справедливост през последните 23 години. И това е същината на протеста. Там се показва възмущението от политическия преход в България, допълни кметът.

„Протестиращите в Стара Загора – с нови искания”, е друг акцент в броя. Да бъде свикано Велико Народно събрание и да се промени Конституцията на Република България, поискаха снощи протестиращите в Стара Загора. На поредното събиране пред сградата на EVN този път отсъстваха учениците. Събралите около 400 души, повечето възрастни, скандираха “Нова конституция” и “Искаме промяна”. Според митингуващите Конституцията трябва да се промени така, че да има право да се отзовават депутати и да има 50% на граждани във всички регулаторни органи. Освен това да не се допускат до участие в изборите лица, които са били част от прехода през последните 23 години. Да бъдат избрани пет души, които да представляват протестиращите на сбирката на инициативните комитети в София, призова Станислава Канева. Те трябва да минат през хората и да запишат исканията им. Канева обясни, че имала доскоро кафене, но уволнила 11 души и затворила.

Още в броя – „Гражданско движение настоява за бързи законодателни промени”. “Оставката на правителството и какво ще стане в идващите три месеца, ми изглежда като дребнотемие на фона на огромното събитие, което се случи – протестите. Не може да се направи аналогия с януари 1997 година. Това, което стана сега в България, е единственият светъл лъч, показващ, че за първи път българите официално заявиха, че не желаят политици да ги управляват. За първи път мразенето на политиката започна да придобива реална форма, да се свързва с реални искания – нормативната ни система да включи правото на гражданите да участват в управлението и във властта.” Това заяви вчера следобед на брифинг в Стара Загора адвокат Александър Желязков в качеството си на член на Гражданско движение “Модерна България”. Понастоящем той е и общински съветник в ОбС – Стара Загора, от ПП “Новото време”.
*

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн