Преглед на печата – в.”Старозагорски новини” – сряда, 13 февруари 2013

STZAGORA.NET
Над 300 са съдебните дела на EVN в Стара Загора, четем в днешния брой на вестник “Старозагорски новини, цитиран от Агенция “Фокус”. “Съдебните дела с участието на електроразпределителното дружество EVN България са над 300 за изминалата година”, съобщи Росен Чиликов, председател на Районен съд – Стара Загора. Повечето са заповедни производства по заявление на EVN България за неплатени сметки. Има обаче и дела, образувани след възражения на длъжници за надвзети или неправилно фактурирани суми. Според Чиликов те са около 15-20% от всички дела. “Увеличава се броят на физическите лица, които твърдят, че сметките им са надписани заради неработещи или некачествени електромери на електроразпределителното дружество”, информира още председателят на Районния съд.

Не се чувствам виновен, има решение на Общинския съвет за продажбата на плажа, заяви вчера кметът на Павел баня Станимир Радевски, след като бе пуснат от ареста в понеделник. Това е друг от акцентите в днешния брой на вестника. Радевски бе задържан в петък и срещу него бе повдигнато обвинение за длъжностно престъпление заради продажбата на комплекс “Плажа”. Бизнесменът Теньо Паунов, на когото е продаден имотът, също бе арестуван. Той ще отговаря пред разследващите за помагачество. И двамата вече са на свобода срещу парична гаранция от по 10 хил. лв.

Радевски обясни още, че арестът бил изненада за него, защото досега е бил проверяван и от ДАНС, и от Сметната палата, но не са му открили нарушения. Затова и не могъл да приеме, че е обвинен в длъжностно престъпление. “Аз толкова години съм кмет и не мога да опетня кметския пост”, категоричен бе Станимир Радевски. Той не пожела да коментира обвиненията, докато не приключи разследването.

Вестникът се е спрял и на новината за оттеглянето на папа Бенедикт с коментар на един от католическите свещеници в града. “За всички нас новината, че Папа Бенедикт ХVI си е подал оставката, беше изненада, като светкавица от небето. Никой не го е очаквал. Не сме чували, че Папата е болен. Нямаше никакви признаци за това. Молихме се вчера (11.02.) за него. Щом той е преговарял решението си пред Бога, неговата постъпка е според Божията воля. Седем века е нямало подобен случай, но за следващите папи може би ще бъде облекчение, тъй като ще има вече пример в това отношение. Някой може би трябваше да направи тази крачка.” Това каза вчера за вестника отец Мартин Илек, свещеник в Католическата църква в Стара Загора.

И една регионална новина от страниците на „Старозагорски новини” – пет старозагорски фирми представиха продукцията си на среща с Владимир Щербин, упълномощен представител за България и Балканския полуостров на Централносибирската търговско-промишлена палата. Това съобщи Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Владимир Щербин е за втори път в града, след като в средата на декември м.г. дойде тук на опознавателно посещение. Още тогава той декларира, че особен интерес за неговия регион представляват българските плодове, зеленчуци и консерви.

“Фирмите “Дерони”, “Конекс-Тива”, “Дибси” и “Контракт”, които произвеждат консерви, както и “Агрофрукт” за замразени храни, представиха продуктите си”, разказа още Стоилов. Николай Гаджев, собственик на “Контракт”, е заявил възможност да прави консерви по руска поръчка и по техни рецепти, след като Щербин разказал за специалната рецепта на майка си за консервиране на зеленчуци.

“Има интерес за доставка у нас на елементи и детайли за производството на мебелното предприятие “Средна гора”, информира още Олег Стоилов. “Всяко пето дърво от всички видове в Русия расте в нашия регион”, обяснил Щербин. За разлика от тук, Русия забранява износ на необработена дървесина, а стимулира износа на обработен материал.

Собственик на верига от 100 магазина в Архангелск пък искал да продава български стоки. Това станало при друга среща в Палатата. Намерението му било продиктувано не само от бизнес интереси, но и от морални подбуди, свързани с традиционните топли връзки между двата народа.
*vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн