Комисията “Бедечка” намали в пъти прогнозата за цената на имоти в парка. Поиска оценители извън Стара Загора

STZAGORA.NET
Оценката на скандално реституираните имоти в парк “Бедечка” е в пъти по-ниска от исканите от собственици 200 лв. на квадратен метър. Това стана ясно след вчерашното заседание на комисията по казуса.

Преди седмица финансистката на Общината Цанка Ганева прибърза да хвърли цифрата 36 милиона за 180 декара. Елементарна справка в страници за недвижими имоти показва, че единствените, които са си позволили да публикуват подобни обяви, са именно собственици на терени в парка. Други подобни цени няма, а реални сделки се сключват при абсолютна горна граница от 50 лв. на кв. м, при това за терени с налична инфраструктура.

Пазарните стойности на подобни имоти са много далеч от исканото от реститутите, пролича и в изказването на общинската съветничка Гергана Микова. Тя се позова на оценката на няколко лицензирани оценители и поиска експерти извън Стара Загора, които да не могат да се повлияят от натиска на собственици.

Представителят на защитниците на парка Йордан Йорданов припомни публичната декларация на областния управител Недялко Недялков, който преди години се е сдобил с имот в парка на цена около 22 лв. на квадратен метър, т.е. 10 пъти по-ниска от исканата от собствениците.

Тенчо Руканов пък огласи искания на собственици, според които 200 лв. на кв. м. дори е малко. Те отново се заканиха да съдят Общината.

В същото време защитниците на парка предложиха вариант без съществена тежест за общинския бюджет – отпадане на приетия подробен устройствен план, който е изработен без задължителното заснемане на растителността – по чл. 63, ал. 4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Те настояха комисията по казуса да изслуша доц. д-р арх. Борислав Борисов – доскорошен ръководител на „Националния център за териториално развитие” и автор на общия устройствен план на Стара Загора (ОУП). При изготвянето на ОУП преди няколко години арх. Борисов настоява за запазване на парка и предлага вариант за това в полза и на собствениците, и на обществения интерес.

Защитниците на парка внесоха редица документи, сред които становище на “Зелени Балкани” и редица юридически и архитектурни доказателства, че паркът съществува – основна теза на инвеститорите в терените е, че парк на теория и на практика не е имало.

С 9 гласа комисията реши да поиска удължаване на мандата си. Йордан Йорданов от защитниците на парка се въздържа.
*

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн