Почина Леда Милева

STZAGORA.NET
Днес на 93 години в София почина Леда Милева – писателка, преводачка, автор на стихове и пиеси за деца, носител на званието “Почетен гражданин на Стара Загора”. Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров изпрати съболезнователен адрес до нейните близки.

Дъщерята на поета Гео Милев е родена на 5 февруари 1920 г. в София. Завършва Софийския университет. След Втората световна война е ръководител на детско-юношеските предавания в Радио София, главен редактор на списания “Пионерска самодейност” и “Дружинка”, редактор в издателствата “Народна младеж” и “Български писател”.

От 1966 до 1970 година е генерален директор на Българската национална телевизия. От 1970 до 1972 г. е заместник-началник на отдел “Печат и културно сътрудничество” при Министерството на външните работи. До края на 1978 г. е посланик, постоянен представител на България в ЮНЕСКО, Париж.

Била е председател на Съюза на преводачите. Автор на повече от 30 стихосбирки за деца, театрални и радиопиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски. За дарителството, свързано с къща-музей “Гео Милев”, е удостоена със званието “Почетен гражданин на Стара Загора” на 12.10.1997 г.

За последен път Леда Милева посети Стара Загора на 1 октомври 2012 г., когато представи книгата “Любов и талант” на Пенка Касабова (сестра на Гео Милев), посветена на великия оперен бас Борис Христов. Представянето беше в рамките на програмата за Деня на Стара Загора – 5 октомври, организирана от Община Стара Загора. Тогава тя се срещна с кмета Живко Тодоров и общинското ръководство. В културната вечер участва и проф. Андрей Аврамов, внук на Гео Милев. Книгата “Любов и талант” бе издадена с помощта на Община Стара Загора.

*  *  *

На 6 февруари в 17.00 ч. във фоайето на Драматичен театър “Гео Милев” ще бъде поставена съболезнователна книга по повод смъртта на Леда Гео Милева.
*vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн