Биволи и кукловоди, жребци и конци

STZAGORA.NET
“Самият факт, че досието “Буда” изтича именно сега, 6 месеца преди изборите, означава, че кукловодите на Борисов са го изоставили и за следващия мандат ще заложат на друг “жребец”, който да брани интересите им.”

(bivol.bg)

От цитата на “Бивол” за кукловодите струи ярка светлина. Заради лъчите, които хвърля, този сайт спокойно може да се прекръсти на “Луцифер”. Звучи диаболично, наистина, но и без това мнозина ги побиват тръпки от него.

Е, много важно! – ще кажете. Все пак говорим за кукли, макар и произведени в ранг на жребци и кобили.

Факт е, че митичните кукловоди на “Бивол” са най-тъмната част, черната дупка в центъра на политическата ни галактика. Но макар и всесилни, дори и те не могат да избегнат нейния дефект: не се виждат, но си личат по раздвижването на звездите, което предизвикват.

Нека помислим какво раздвижиха през последните дни.

Буда е масивна фигура, която поначало трудно се мести. Като седне, седи дълго. Има храмове, в които не се е помръднал от столетия. Това първо. Второ – папката, с която кукловодите на “Бивол” го замериха в неделя, засега му прави само вятър в жегата. А е нужно трето: да се посвие, за да отвори място за новата звезда, отронена от европейския флаг. Тя идва тъкмо навреме – когато престарелите жокеи вече трудно се надигат на стремената, макар и водени от млад ездач на мотоциклет. Те още пазят достолепната стойка, но препускат по-скоро към заслужения си отдих, отколкото към финалната лента на хиподрума.

За Буда папката може и да е вятър работа, но ние, зрителите, независимо дали сме на пъпет шоу или залагаме на разноцветни скакуни, взехме да се питаме за какво си плащаме. Да следим сюжет и интрига, или да ни се мотаят конци от тавана? Къде отива удоволствието от представлението!? Тъкмо се потопим в драмата и хоп – бял конец дръпне я синя парцалена кукла, я червено дървено конче.

Направо да се чуди човек какво става. Да не би в името на разцвета на демокрацията да местим “Дондуков” 2 на “Гурко” 14, а “Дондуков” 1 отдясно по пътя за Банкя?

Максим Добрев
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн