НАП-Стара Загора: Физически лица укрили данъци за два милиона лева. Предотвратени са щети на бюджета за над 91 млн.лв.

STZAGORA.NET
156 физически лица са “пропуснали” да внесат в бюджета над 2 милиона лева. Сумите са от недеклариран и невнесен данък общ доход и са устновени след приключили ревизии на лицата. В хода на ревизионното производство инспекторите по приходите от Офиса на НАП в Стара Загора са запорирали активи, банкови сметки и движимо или недвижимо имущество на същите. В масовия случай при ревизираните лица има несъответствие между притежавано имущество и декларирани доходи. В други случаи лицата, отпуснали заеми на проверяваните, не могат да докажат произхода на средствата си, нямат договорена лихва за размера на заема, или ако имат такава, то тя не се изплаща реално.

През 2012 г. са приключени 511 ревизии, в резултат на които са предотвратени данъчни и осигурителни измами за 91 милиона лева. При 92% от ревизираните фирми са установени укрити данъци и осигуровки.

87.2 милиона лева е недекларираният и неначислен данък добавена стойност (ДДС), установен от инспекторите по приходите от Офиса на НАП в Стара Загора през 2012 г. “Спестеният” корпоративен данък е в размер на 5.4 милиона лева.

Най-сериозни са нарушенията от търговците на едро. Приключилите 104 ревизии са с допълнително установени задължения в размер над 59 милиона лева. 18 земеделски производители и търговци на зърнени култури са се опитали да укрият данък печалба, ДДС и осигуровки в размер на над 4.3 милиона лева. Предотвратени са опити за измама на фиска за над 5.2 милиона лева и в рискови браншове – производство и търговия с горива, автомобилни превозвачи и транспортни услуги.

Към момента продължава активната селекция и наблюдения над фирми от рисковите браншове и съпоставката с данните от дистанционната връзка на фискалните устройства с НАП. С действията си и предприеманите мерки органите по приходите ще бъдат безкомпромисни към всеки опит за данъчни измами.
*

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн