Частните имоти в парк “Бедечка” ще бъдат отчуждени срещу компенсации след преработка на ОУП на Стара Загора

STZAGORA.NET
Решението за реституция на земите в парка е взето незаконно през 2003 г., обяви кметът Живко Тодоров

Кметът на Община Стара Загора е внесъл за разглеждане на 31 януари в Общинския съвет предложение за запазване на парк „Бедечка”, стана ясно днес.

Цените за отчуждаването на частните имоти в парка няма да бъдат много високи, тъй като след очакваната актуализация на Общия устройствен план това няма да бъдат повече земи за застрояване, коментира в обедните часове пред старозагорските медии Живко Тодоров. До предложението му се е стигнало, след като калкулацията е показала, че ползата за старозагорци ще е значително по-голяма, ако се запази естественият парк, а Общината ще спести милиони на старозагорци, които иначе ще трябва да бъдат дадени за изграждане на инфраструктурата на евентуалния нов квартал на мястото на парка. Само за уличното осветление там ще са необходими 1 милион лева, канализацията ще е десетки милиони, водоснабдяването – също ще е много скъпо.

Карето от ул."Августа Траяна" до магазин "Лидл" (в жълто) ще запази парковия си статут.

Проблемът досега според Живко Тодоров е бил, че процедурите, които неговият екип пое, са били на финалната права, когато вече е имало приет Общ устройствен план със заложено застрояване на парка. “Ако не бях внесъл подробния устройствен план (ПУП-а), собствениците можеше да осъдят кмета за бездействие – каза той. – Няколко месеца по-късно избрахме да тръгнем по по-трудната процедура и да запазим парка. Това не е решение, което може да се вземе с лека ръка. Но аргументите за запазването на тази територия като парк са повече. Решението е компромисно – да се защитят интересите на гражданите, а заедно с това Общината да спести на старозагорци много пари, които иначе трябваше да бъдат дадени. Пътят не е лесен, но е правилният. Гражданското общество си каза думата, а и всички доводи са за запазването на парка.”

Засега все още не е ясно колко ще излезе на Общината отчуждаването на имотите. “При сегашния Общ устройствен план те щяха да струват много”, отбеляза кметът. Но със запазването на парковия им статут цената им автоматично ще падне.

Решението за реституирането на имоти в рамките на парк “Бедечка” е взето на заседание на Общинския съвет на 11 септември 2003 г., когато от общата паркова площ 429 дка са върнати 305 дка. Тогава на първо гласуване предложението не е минало (резултат 26 за, 2 против и 5 въздържали се). На второ гласуване предложението отново не минава (25 за, 2 против и 6 въздържали се). Гласува се трети път, и едва тогава се постигат нужните за приемането на предложението 27 гласа “за”. Но това решение на тогавашния Общински съвет е било незаконно, тъй като нормативната база позволява само едно прегласуване, като резултатът от него е окончателен. А в случая е гласувано 3 пъти.

Още по темата: Кметът Живко Тодоров внесе в Общинския съвет предложение за запазване на Парк „Бедечка”
*

споделяне във facebook

4 коментари on “Частните имоти в парк “Бедечка” ще бъдат отчуждени срещу компенсации след преработка на ОУП на Стара Загора”

  • Анонимен wrote on 25 януари, 2013, 15:50

    Bravo na kmeta!

  • Иванов wrote on 25 януари, 2013, 19:44

    Това е добра стъпка! Не зная обаче какво ли стана с другото кощунство – на върха на Аязмото. Кълвача да се беше засрамил, че някой преди него е създавал…

  • димитров wrote on 27 януари, 2013, 7:06

    Общината ще фалира след тази процедура, тъй като цените на имотите ще останат високи поради факта че вече има влязъл в сила пуп, който определя имотите за жилищно застрояване и те ще бъдат отчуждавани като такива, още повече че имотите се намират в строителните граници на града. А относно решението от 2003 то касае тогавашно изменение на оуп който впоследствие отново е променен преди 2 г в настоящия си вид, а собствеността е възстановена преди повече от 15 години по съдебен път, много от имотите след това са препродадени и въобще общината я очаква лавина от съдебни дела и обществени протести. А големите играчи като кауфланд ще си построят обектите, проблемите отново са за обикновените хора. Идват бурни дни за града!!!

  • законаТ wrote on 27 януари, 2013, 11:42

    Браво! Може да има лавина, но ще се преодолее…, защото лавината е нищо пред запазването на една такава зелена зона и нека бъдещите поколения отсъдят кой е бил прав! Една група реститути или цял един град! Апропо, за целта може и референдум да се направи. Не виждам какъв е проблемът?! Даже мисля, че е обезателно и веднага ще стане ясно, че гражданството ще застане зад кмета и решението на общината.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн