Одобрени са 81 професионални паралелки в Старозагорска област

STZAGORA.NET

Областният управител Недялко Недялков проведе днес заседание на Комисията по заетост към Областния съвет за развитие на област Стара Загора. На работната среща бе представен и обсъден държавният план-прием за учебната 2013/2014 година в държавните и общинските професионални гимназии, професионални училища и в паралелките за професионална квалификация в основни, прогимназиални, и средни общообразователни и специални училища на територията на област Стара Загора.

Комисията разгледа и одобри общо 81 професионални паралелки, от които 59 с дневна форма на обучение, 15 със задочна и 1 паралелка с вечерно обучение. Децата от училищата в областта ще се обучават по следните професионални направления: Стопанско управление и администрация; Информатика; Машиностроене и металообработване; Електротехника и енергетика; Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна техника; Химични продукти и технологии; Моторни превозни средства; Хранителни технологии; Производствени технологии – текстил и облекло; Минно дело; Архитектура и строителство; Селско стопанство, Горско стопанство и ветеринарна медицина; Услуги.

От Регионалния инспекторат по образование бяха предложени за разкриване две нови професии. Учениците от СОУ „Хр. Смирненски” – Стара Загора ще имат възможността да избират за професия „Машинен техник”. „Строителен техник” е новото предложение за професионална квалификация на учащите в ПГ „Иван Хаджиенов” – Казанлък.

Кметът на община Гурково Стоян Бонев настоя държавният план-прием за СОУ „Христо Смирненски” в Гурково да бъде увеличен с една паралелка – професия „Машинен техник”, специалност „Машини и системи с ЦПУ”. До настоящия момент учениците са имали само една опция за избор – „Сервитъор-барман”, специалност “Обслужване на заведения в обществено хранене”.

Областният управител Недялко Недялков подложи на гласуване държавния план-прием за учебната 2013/2014 г., а Комисията по заетост го прие с мнозинство. Предстои утвърждаване от министъра на образованието, младежта и науката.

По данни от Регионалния инспекторат по образование броят на завършващите седми и осми клас ученици през учебната 2012/2013 г. е съобразен със свободните места за прием след това.
*

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн