Старозагорската опера ще участва във Вердиевия фестивал в Бостън, съобщи “Дарик”

STZAGORA.NET
Държавна опера Стара Загора ще участва във Вердиевия фестивал, който се провежда в Бостън, САЩ. Това съобщи в интервю за “Дарик” директорът на операта под липите Красимир Къшев. Старозагорските оперни артисти ще излязат на бостънска сцена с оперите „Травиата” и „Риголето” от 9 до 21 юли.

Освен на стария континент, Старозагорската опера ще гостува и в Германия. Турнето там ще стартира на 19 юни с 14 спектакъла, основно с операта „Набуко”.

Държавна опера Стара Загора започна новата 2013 година със смел творчески експеримент. В средата на месеца бе обявен кастинг за артист-солисти за всички роли в операта „Сватбата на Фигаро” от В.А.Моцарт. Конкурсът е за млади български изпълнители, които не са обвързани с договор за работа на щат. Задължителното условие е владеенето на цялата партия на италиански език, а речитативите на български. Желаещите да участват трябва предварително да се регистрират на сайта на Държавна опера Стара Загора като посочат за коя роля кандидатстват. Прослушването става пред комисия от специалисти, които посочват кой музикален номер да бъде изпълнен. Възможни са не само солови, но и ансамблови изпълнения заедно с други участници в кастинга.

Подробности може да чуете от предаването на Дарик от Стара Загора този следобяд, в което гостува Красимир Къшев.

„Младите артисти ще усетят магията на Старозагорската опера, изключителна добросърдечност и професионализъм на колектива и. Ще се изявят пред публика с висок вкус и критерии.” – коментира Красимир Къшев, директор на Държавна опера Стара Загора. На одобрените артисти ще бъдат предоставени възможности за работа на сцена в професионален музикален театър под ръководството на режисьор и диригент, както и с оркестър и в ансамбъл. Те ще участват в спектакли на сцена пред публика, ще придобият професионален опит, отговарящ на съвременните изисквания към младите оперни изпълнители. Кастингът ще бъде проведен около 25 май. Веднага след това започва репетиционният процес, който е в рамките на 2 седмици, а спектаклите са непосредствено след приключването му. Срокът за регистрация е 28 февруари 2013 година. Като най-вероятно ще бъде удължен.

Вече има десетина заявки за участие като основно се проявява интерес към трите главни роли.

Такъв вид обучение – майсторски клас на сцена организира и Международна оперна академия и той ще се проведе в Стара Загора през месец юни.
*vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн