Извънредна декларация на групата на ГЕРБ в Общинския съвет: Такса “смет” в Стара Загора остава още година по-ниска от нивата в страната

STZAGORA.NET

Няма да позволим да бъдем въвлечени в нескопосани политически манипулации и интриги, заявяват старейшините от ГЕРБ


Общинският съвет в Стара Загора не повиши по време на днешното си заседание такса “смет” от 1,2 на 1,5 промила, както се очакваше, за да настигне тя нивата в другите големи градове на страната. В София таксата за граждани е 1,6 промила, в Пловдив – 1,5, във Варна – 1,8 промила. За вдигането на промилите гласуваха 25 старейшини, докато необходимите гласове бяха 26. Това стана след дадена почивка между разискванията, от която не всички съветници успяха да се върнат навреме и да гласуват.

Съветници от позицията (БСП, ВМРО-БНД и Съюз “Стара Загора”) изложиха тезата си, че таксата за битови отпадъци трябва да се определя индивидуално, според генерираните количества.

Кметът Живко Тодоров, който е вносител на предложението, обясни, че на този етап липсва каквато и да било възможност за подобно индивидуално измерване. Такова може да бъде организирано само на много по-висока цена, отколкото е сега предлаганото увеличение на промилите. За нова организация на отчитането на битовите отпадъци ще е необходим огромен ресурс от служители, които да контролират измерването и броя на ползвателите, което неминуемо ще доведе до увеличаване на разходите по чистотата, респективно до допълнително увеличаване размера на таксата. Това в период на финансова криза е нецелесъобразно. По тази причина предложението на кмета бе определянето на таксата за битови отпадъци за жилищните имоти на граждани и фирми да продължи да става въз основа на данъчната оценка на недвижимите имоти.

Увеличението на таксата за битови отпадъци за жилищните имоти и таксата за съдовете се налага поради увеличените разходи на Общината, предизвикани от закъснението в изграждането на Регионалното депо. Отчисленията за 2013 г. са в размер на 1 978 880 лв. – със 743 840 лв. повече от досегашните.

Закъснението на Регионалното депо бе заложено по време на управлението на Тройната коалиция, посочиха след сесията от ГЕРБ. Преди малко старейшините от ГЕРБ излязоха със специална декларация по случая:

ДЕКЛАРАЦИЯ
НА ГРУПАТА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ НА ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ ГЕРБ

Ние, общинските съветници от ПП ГЕРБ, проследихме внимателно и участвахме активно в дебатите, свързани с одобряване на план-сметка за необходимите средства за извършване на дейностите по чистотата през 2013 г. и определяне размера на таксата за битови отпадъци за 2013 г., по време на проведената днес 20 декември 2012 г., редовна сесия на Общински съвет Стара Загора.

Въпреки обективните доводи и аргументи, изложени в зала от кмета Живко Тодоров и общинските съветници от ПП ГЕРБ, предложението беше отхвърлено. Това предложение на кмета бе в резултат на липсата на изградено Депо за битови отпадъци, което налага всяка година да се правят отчисления към Министерството на околната среда и водите. Напомняме на общинските съветници от групата на Коалиция за България, че причината за тези отчисления и забавянето на депото, е решение на правителството на Тройната коалиция, което отдаде на концесия определената за депо площадка на Мандра баир. По това време зам.-кмет на Община Стара Загора беше Илия Златев, настоящ председател на групата общински съветници от Коалиция за България. Въпреки това към днешна дата договорът за изграждане на Регионално депо за отпадъци е факт, и е въпрос на месеци да стартира неговото изграждане в интерес на всички граждани.

След заседанието на ОбС получихме потвърждение от общински съветници от други групи, неприсъствали в залата по време на гласуването, че те ще подкрепят предложението, ако бъде прегласувано на извънредна сесия. Ние от ПП ГЕРБ категорично заявяваме, че няма да внасяме подобно предложение. Такса смет за гражданите ще се запази и няма да се повишава. Такса смет в Стара Загора остава с една от най-ниските ставки в страната.

Декларираме, че няма да се повишават данъци и такси в Община Стара Загора през следващата 2013 година.

Считаме, че позицията на БСП е явно политическо лицемерие и жалък опит да бъде бламирана работата на общинската администрация. Въпреки липсата на елементарен конструктивизъм в работата и желанието на БСП на всяка цена да поставят на колене ръководството на Община Стара Загора, то ще успее да реализира последователно, аргументирано и целенасочено своите политики през следващата година.

Декларираме, че и занапред в своята работа като общински съветници, ще продължаваме да се ръководим единствено и само от интересите на гражданите на Стара Загора и няма да позволим да бъдем въвлечени в нескопосани политически манипулации и интриги.

Стара Загора,
20 декември 2012 г.
*

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн