Космическото време днес – 19 декември: Ниска слънчева активност, спокойна геомагнитна обстановка

STZAGORA.NET
СЛЪНЧЕВА АКТИВНОСТ

Днешната снимка на слънчевата корона от спътника SDO, публикувана от www.tesis.lebedev.ru

През изминалото денонощие слънчевата активност беше ниска. Имаше слаби изригвания от класовете B и C. В момента откъм видимата от Земята страна на Слънцето се наблюдават 3 групи петна. В южното полукълбо са групите 1633 и 1634, а в северното полукълбо на източния край на слънчевия диск е новоизгряващата 1635. Групата 1633 се разви до магнитен клас “бета-гама”. И трите групи изглеждат спокойни засега. Боулдърското число е 66, а по предварителна груба оценка Волфовото число е около 40-50. Слънчевият радиоиндекс F10.7 е 116. Скоростта на слънчевия вятър в околностите на Земята в момента е около 470 км/с.

В рамките на 3-дневната прогноза (19, 20 и 21 декември) слънчевата активност ще бъде предимно ниска. Вероятността за изригване от средния мощностен клас M се оценява на 15% за всяка една от посочените три дати. Вероятността за мощно слънчево изригване от клас X е пренебрежима. За утре и в други ден (21 декември) се очаква стойността на слънчевия радиоиндекс F10.7 да бъде около 115.

ГЕОФИЗИЧНА АКТИВНОСТ
През изтеклото денонощие геомагнитната обстановка беше спокойна.

Спокойните геомагнитни условия ще се запазят също и в рамките на 3-дневната прогноза (19, 20 и 21 декември). Вероятността за геомагнитни смущения на средни ширини е по около 5% за всяка една от посочените три дати.

Следете за нова информация HELIOTARAXY.COM.
*

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн