Съвместен Коледен концерт ще изнесат ансамблите „Загоре“ и „Сливен“ в Стара Загора

STZAGORA.NET

Голям Коледен концерт в три части ще изнесат в Стара Загора Общинският фолклорен ансамбъл „Загоре” (на снимката) и Ансамбълът за народни песни и танци „Сливен”.

Близо 90 са участниците в концерт-спектакълът „Да бъде”, който ще се състои на 19.ХІІ.2012 г. в Оперния театър в Стара Загора от 19.00 ч.

В програмата са включени коледарски мелодии, изпълнени на гайда, акапелни изпълнения на популярни народни песни, мъжки тракийски танц, криво хоро, вокално-инструментална сюита и др. За финал двата ансамбъла ще изпълнят песента „Бяла Стана”.

Програма на концерта:

І. Ансамбъл „Загоре”:

1. Коледари
2. Йовка-комановка
3. А-капела „Мъри Яно”, „Недо, Недо”
4. Опрощенски

ІІ. Ансамбъл „Сливен”:

1.Криво хоро – хореограф Тодор Бекирски, музика Димитър Бонев
2.Милно либе-хор и оркестър – музика Милчо Василев
3.Мъжки тракийски танц и “Любили са двама млади” – хореограф Лечко Лечев, музика Димитър Бонев
4.Вокално инструментална сюита – музика Антон Ганчев
5.Сливенски ритми – хореограф Здравко Даскалов, музика Цветан Цветанов

ІІІ. Ансамбъл „Загоре”:

6. Коледарски мелодии – гайда
7. Мъжки тракийски танц
8. Оркестрова пиеса „Игра с ритми”
9. „Бяла Стана” (общ финал с ансамбъл „Сливен”)

Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен”
Директор – Магдалена Луканова
Зам.-директор и диригент на оркестъра – Иван Стоянов
Хореограф – Деан Плачков
Диригент на хора – Маруся Петрова

Общински фолклорен ансамбъл „Загоре”
Диригент и гл.художествен ръководител – Димитър Колев
Концертмайстор – Иван Цонев
Репетитор на хор – Гергина Нейчева
Репетитор на танцов състав – Красимир Димитров
Корепетитор – Йордан Тонев
Тоноператор – Петър Милков
Домакин – Нина Недева
Организатор – Димитринка Златева

ОФА „Загоре“ е създаден през есента на 1955 г. под ръководството на Панайот Янев. В репертоара на ансамбъла са обхванати произведения от всички фолклорни области на България – едно огромно разнообразие от мелодии, ритми и багри. Участниците излизат на сцена с автентични 100-годишни костюми, изработени от незнайни самобитни художници. Песните и танците в репертоара са израз на най-красивото и самобитното, което нашият народ е съхранил през вековете, интерпретирано през модерното съвременно българско танцово изкуство.

Името на ансамбъла е един от най-престижните символи на Стара Загора, на родния ни български корен и творческа сила. Спектаклите му се превръщат в многобагрени картини на националната ни култура, дарили радост на повече от 4 милиона зрители в над 5000 концерта в страната, Гърция, Турция, Русия, Франция, Чехия, Полша, Словакия, Италия, Германия и др.

Ансамбъл „Загоре” е носител на: „Кристална лира 2000” за върхови постижения в музикалното и танцово изкуство на Министерството на културата, Орден „Кирил и Методий” – I степен, Наградата на Стара Загора, плакети от наши и международни фестивали.

Главни художествени ръководители през годините, оставили трайна диря в живота на ансамбъла, са: Веса Халачева, Иванка Павлова, Кирил Тодоров, Иван Тодоров, Атанас Атанасов.

Главен художествен ръководител на ансамбъл „Загоре” до 2010 година е Васил Герлимов – носител на „Кристална лира 1997”. От м.януари 2011 до м.октомври 2012 година главен художествен ръководител е Мирослав Станев.

През 2010 г. ансамбъл „Загоре” е награден със значката „Златна книга” за принос към развитието на българската култура.

Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен” е създаден през 1959 като самодеен ансамбъл, а през 1977 получава статут на професионален.

В творческата дейност на ансамбъла има уникални музикалнo-танцови композиции: „Котленска седянка”, „Сливенски ритми”, „Тракийска сюита”, „Сватбени мелодии”, хорови композиции и композиции на основата на танцовото и песенно богатство от други региони като: „Шопска сюита”, „Сюита от Пиринско”, „Добруджанска сюита” и др.

В своята 50-годишна история ансамбълът има над 5500 концертни изяви в България и чужбина, записи в Българската национална телевизия и Българското национално радио.
*

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн